-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 18 /15:42

Briuselis ragina Maroką užkirsti kelią migrantų plūdimui į Seutą, Ispanijos premjeras žada atkurti tvarką

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson antradienį paragino Maroką „užkirsti kelią neteisėtam išvykimui“ migrantų, kai Ispanijai priklausantį Seutos anklavą Šiaurės Afrikoje iš kaimyninio Maroko pasiekė maždaug 6 tūkst. atvykėlių.
Ispanijos kariai ir migrantai prie Seutos anklavo
Ispanijos kariai ir migrantai prie Seutos anklavo / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Europos Parlamente kalbėjusi Y.Johansson tokio skaičiaus migrantų atvykimą į Seutą pavadino „beprecedenčiu“ ir „keliančiu nerimą“. Ji pabrėžė, kad „labai didelį skaičių jų sudaro vaikai“.

„Dabar yra svarbiausia, kad Marokas ir toliau įsipareigotų užkirsti kelią neteisėtam migrantų išvykimui, o tie, kurie neturi teisės pasilikti, būtų tvarkingai ir veiksmingai sugrąžinti atgal“, – sakė eurokomisarė.

„Ispanijos sienos yra Europos sienos“, – pridūrė ji.

Migrantai į Seutą pradėjo plūsti pirmadienį. Daugelis jų pasiekė anklavą plaukte arba perbridę nusekusią jūrą iš kaimyninio Maroko paplūdimių, esančių už kelių kilometrų į pietus. Dar 86 migrantai pasiekė Melilją – dar vieną Ispanijos anklavą Maroke.

Ispanija antradienį pranešė jau sugrąžinusi 2,7 tūkst. iš 6 tūkst. migrantų.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas netrukus pažadėjo „atkurti tvarką“ jo šaliai priklausančiame Seutos anklave Šiaurės Afrikoje, kurį iš kaimyninio Maroko pasiekė keli tūkstančiai migrantų.

„Kuo greičiau atkursime tvarką mieste ir pasienyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad vėliau antradienį aplankys Seutą ir Melilją – dar vieną Ispanijos anklavą Šiaurės Afrikoje.

Atvykimų banga kilo išaugus įtampai tarp Madrido ir Rabato dėl Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo lyderio buvimo Ispanijoje.

Maroką supykdė žinia, kad fronto POLISARIO lyderis Brahimas Ghali nuo balandžio vidurio gydomas Ispanijoje dėl COVID-19.

POLISARIO jau ilgą laiką kovoja už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko.

Pasak Y.Johansson, „Europos Sąjunga nori su Maroku kurti pasitikėjimu ir bendrais įsipareigojimais grįstus santykius. Migracija yra šiuo požiūriu svarbus elementas“.

Eurokomisarė taip pat pareiškė, kad ji ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis palaiko ryšį su Ispanijos valdžia dėl šių įvykių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius