Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 07 /16:52

Briuselyje 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos katalonų nepriklausomybės siekiui

Briuselyje ketvirtadienį maždaug 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos atstatydintam Katalonijos vadovui Carlesui Puigdemont'ui ir paraginti Europos Sąjungą palaikyti šio Ispanijos regiono siekį atsiskirti, pranešė Belgijos policija.
Briuselyje 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos katalonų nepriklausomybės siekiui
Briuselyje 45 tūkst. žmonių susirinko pareikšti paramos katalonų nepriklausomybės siekiui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žygiuodami pro ES būstinę, demonstracijos dalyviai skandavo „Europa, atsibusk!“ ir laikė mėlynos, geltonos ir raudonos spalvų Katalonijos separatistų vėliavas „Estelada“.

„Mes negalim palikti savo prezidento, kuris čia yra tremtyje, – sakė 59 metų protestuotojas Antoni Llenas, apsigobęs tokia vėliava pečius. – Mes čia esame tam, kad tęstume kovą už mūsų nepriklausomybę ir paprašytume išlaisvinti mūsų politinius kalinius.“

„Oficialūs duomenys apie prokatalonišką demonstraciją Briuselyje: 45 tūkst. protestuotojų“, – rašoma Briuselio policijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak policijos, renginio organizatorių skaičiavimais, į demonstraciją turėjo susirinkti maždaug 20 tūkst. žmonių.

Kaip pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas, eitynės prasidėjo taikiai.

C.Puigdemontas ir dar keturi buvę ministrai lapkritį pabėgo iš Katalonijos į Briuselį, kai po spalį surengto referendumo dėl šiaurės rytinio regiono nepriklausomybės Ispanija juos apkaltino antivyriausybine agitacija, maišto kurstymu ir valstybės lėšų švaistymu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlesas Puigdemont'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlesas Puigdemont'as

Pirmadienį Ispanijos vyriausybė atšaukė šiam penketui išduotą Europos arešto orderį, tačiau C.Puigdemontas sakė ketinantis kol kas likti Belgijos sostinėje, kadangi grįžęs į gruodžio 21-ąją Katalonijoje vyksiančius rinkimus jis gali būti suimtas.

VIDEO: 15min paaiškina: kodėl daug katalonų nori nepriklausomybės?

Protestuotojai į Briuselį atvyko daugybe autobusų ir kemperių su ispaniškais registracijos numeriais. Prieš demonstraciją, kuri turėjo prasidėti 11 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku, jie rinkosi Belgijos penkiasdešimtmečio parke.

Demonstracijos, kurioje dalyvavo ir šeimų su vaikais, dalyviai žygiavo gerai nusiteikę, nepaisant gana vėsaus oro ir lietaus.

Jų maršrutas ėjo pro Europos Komisijos būstinę ir turėjo pasibaigti tarp Europos Tarybos ir Europos Parlamento esančioje aikštėje.

ES tvirtai palaiko Ispanijos vyriausybės poziciją Katalonijos klausimu ir sako, kad jį, kaip vidaus problemą, turi spręsti Madridas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius