Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselyje protestuoja ES šalių pieno gamintojai (nuotraukos)

Šimtai pienininkystės sektoriaus ūkininkų iš kelių Europos Sąjungos (ES) šalių pirmadienį suvažiavo traktoriais į Briuselio centrą, siekdami spausti ten susirinksiančius Bendrijos žemės ūkio ministrus skirti daugiau lėšų krizę išgyvenantiems pieno gamintojams.
Per streiką Briuselyje policininkams teko atlaikyti pieno ataką
Per streiką Briuselyje policininkams teko atlaikyti pieno ataką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 1 000 ūkininkų iš Vokietijos, Prancūzijos ir kitų ES šalių laukia į neeilinį pasitarimą atvykstančių ministrų, paruošę karvių varpelius, švilpukus ir kiaušinius. Policija apsupo Europos Sąjungos Tarybos pastatą ir sustabdė eismą aplinkiniuose kvartaluose.

Žemdirbiai ragina nedelsiant imtis veiksmų, tačiau ministrų susitikimo pirmininkas sakė, kad bet kokiems naujiems sprendimams patvirtinti prireiktų mažiausiai dviejų savaičių.

„Norime tartis dėl vidutinio ir ilgalaikio laikotarpio galimybių Europos pienininkystės ir pieno pramonės sektoriuje“, – sakė Švedijos žemės ūkio ministras Eskilas Erlandssonas, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Bendrijai.

Jau kelias pastarąsias savaites ES ūkininkai laisto pieną savo laukuose, tokiu būdu protestuodami prieš smarkiai sumažintas kainas, kurias jiems už žaliavą moka pieno perdirbėjų konglomeratai.Tūkstančiai 27 šalių bloko ūkininkų, kurie skaudžiai nukentėjo nuo pasaulinės finansų krizės ir smarkiai sumažėjusių pieno supirkimo kainų, siekia užsitikrinti didesnę ES pagalbą.

Karvių augintojai protestuoja jau kelias pastarąsias savaites, argumentuodami, kad pieno gamybos savikaina dvigubai didesnė už dabartines jo supirkimo kainas. Jie ragina ES sugriežtinti pieno supirkimo kvotas ir dirbtinai pakelti kainas, protestuodami prieš planus iki 2015 metų atsisakyti kvotų politikos ir liberalizuoti pienininkystės sektorių.

Pasak E.Erlandssono, pieno supirkimo kainos priklauso ne nuo ministrų, o nuo tarpininkų ir perdirbėjų, kurie mažėjant žaliavos kainoms uždirba didesnį pelną, nes prekybos centruose pieno gaminių kainos beveik nesumažėjo.

„Ūkininkams mokama 40 proc. mažesnė kaina, tačiau vartotojams kainos sumažėjo tik 1–2 procentais“, – Švedijos ministras sakė žurnalistams.

Prieš tris savaites Europos Komisija pažadėjo imtis priemonių prieš pieno supirkimo kainų mažinimą, tačiau tvirtino nenutrauksianti ilgalaikių pienininkystės sektoriaus reformų.

Jau kelias pastarąsias savaites ES ūkininkai laisto pieną savo laukuose, tokiu būdu protestuodami prieš smarkiai sumažintas kainas, kurias jiems už žaliavą moka pieno perdirbėjų konglomeratai. Pieno kilogramo supirkimo kaina nukrito iki 18 eurocentų (0,62 lito), nors gamintojai tvirtina, kad jo savikaina yra apie 0,4 euro (1,38 lito).

Šiemet ES papildomai skirs 600 mln. eurų „rinkos priemonėms“, taip pat pradės skirstyti ūkininkams išmokas anksčiau nei įprasta.

Bendrijos institucijos atmetė kaltinimus, kad jos esą nesugeba apginti žemdirbių, argumentuodamos, jog papildomai jau skyrė 4,2 mlrd. eurų.

ES žemės ūkio sektoriui kasmet skiria 55 mlrd. eurų. Šios lėšos naudojamos tiesioginėms išmokoms, rinkos reguliavimo priemonėms, produkcijos laikymo išlaidoms kompensuoti, kaimo vystymo ir kitokiems projektams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius