-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Brunėjus įveda mirties bausmę užmėtant akmenimis už svetimavimą ir gėjų santykius

Svetimavimas ir tos pačios lyties asmenų lytiniai santykiai Brunėjuje nuo kitos savaitės bus priskiriami nusikaltimams, už kuriuos skiriama mirties bausmė užmėtant akmenimis, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Brunėjaus sultonas Haji Hassanalas Bolkiah
Brunėjaus sultonas Haji Hassanalas Bolkiah / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šią bausmę numatantys šariato įstatymai sulaukė griežtos kritikos ir jų galiojimas buvo sustabdytas ketveriems metams.

Žmogaus teisių gynėjų grupės trečiadienį su pasibaisėjimu reagavo į Borneo saloje įsikūrusios valstybės sprendimą. Islamo teisės įstatymai Brunėjuje yra dar griežtesni nei kaimyninėje Malaizijoje ar Indonezijoje.

Šiame sultonate kitą trečiadienį įsigalios naujas baudžiamasis kodeksas, kur už vagystę numatoma bausmė – galūnių nukirtimas.

Homoseksualūs santykiai Brunėjuje ir dabar yra nusikaltimas, tačiau nuo kitos savaitės už juos bus numatyta mirties bausmė. Šis įstatymas taikomas tik musulmonams.

Pagal naująjį kodeksą, pirmą kartą už vagystę yra baudžiama dešinės rankos amputacija, o už pakartotinį nusikaltimą – kairės kojos nukirtimu.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ trečiadienį paragino Brunėjaus valdžią „nedelsiant nutraukti“ naujų bausmių taikymą.

„Tokių žiaurių ir nežmoniškų bausmių įteisinimas yra siaubingas“, – sakoma Brunėjaus tyrinėtojos Rachel Chhoa-Howard pareiškime.

„Kai kurie iš šių galimų „nusikaltimų“, įskaitant lytinius santykius tarp tos pačios lyties suaugusių žmonių abiejų sutarimu, net negali būti laikomi nusikaltimais“, – nurodė ji.

Tuo metu Brunėjaus generalinės prokuratūros gruodžio 29 dienos pranešime sakoma, kad naujos nuostatos įsigalios nuo balandžio 3 dienos.

Pirmą kartą apie baudžiamojo kodekso pakeitimus Brunėjus pranešė 2013 metais. Pranešimas sulaukė žmogaus teisių grupių pasipiktinimo. Įstatymų įsigaliojimas buvo sustabdytas, kad pareigūnai galėtų suderinti praktines naujų nuostatų detales.

Pasak Ph.Robertsono, Brunėjus bus vienintelis Pietryčių Azijos sultonatas, baudžiantis už homoseksualius santykius mirtimi.

Tačiau trečiadienį Brunėjaus religinių reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad sultonas Hassanalas Bolkiah balandžio 3 dieną turėtų pranešti apie naujų šariato įstatymų įsigaliojimą.

„Tik po pranešimo mes sužinosime šių naujų įstatymų įsigaliojimo datą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Kalbant apie pasiruošimą, šiuo metu mes esame pasiruošę įvesti tik rankos amputacijos bausmę už vagystę. Tai viskas“, – kalbėjo ministerijos atstovas.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Philas Robertsonas perspėjo, kad šio įstatymo įgyvendinimas „užsienio investuotojų, turistų ir tarptautinių agentūrų akyse netrukus pavers šią šalį“ žmogaus teisių nepaisančia atsiskyrėle.

„Jeigu šis neapgalvotas planas bus įgyvendintas, atsiras pagrindo manyti, kad atsinaujins Brunėjaus tarptautinis boikotavimas“, – sakė jis.

Pasak Ph.Robertsono, Brunėjus bus vienintelis Pietryčių Azijos sultonatas, baudžiantis už homoseksualius santykius mirtimi.

Brunėjuje galioja konservatyvi islamo teisės versija. 2015 metais šalyje buvo uždrausta viešai švęsti Kalėdas baiminantis, kad musulmonai neišklystų iš kelio.

Brunėjaus sultonui skandalai nėra naujiena. Daugelį monarchijos gyventojų sukrėtė sultono konfliktas su broliu Jefri dėl pastarojo įtariamo 15 mlrd. JAV dolerių pasisavinimo 10-e dešimtmetyje, jam dirbant šalies finansų ministru.

Atlikti tyrimai ir teismai atskleidė nepadorių detalių apie musulmonui nederamą Jefri gyvenimo būdą, brangiai kainuojančių užsieniečių moterų haremą ir prabangią jo jachtą, pavadintą „Tits“ (angl. krūtys).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius