-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brunėjus nepripažįsta, kad sultonate diskriminuojami gėjai

Brunėjus penktadienį pareiškė nediskriminuojantis žmonių dėl „lytinės orientacijos“, nepaisant naujo šalyje įsigaliojusio baudžiamojo kodekso, už svetimavimą ir tos pačios lyties asmenų lytinius santykius numatančio mirties bausmę užmėtant akmenimis.
Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah
Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiah / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors šią savaitę šalies sultonas paskelbė, kad ši priemonė nebus taikoma, tačiau penktadienį šaliai teko teisintis dėl tokių šariatu grindžiamų įstatymų įgyvendinimo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje.

Nedidelis Brunėjaus sultonatas sulaukė pasaulio kritikos praėjusį mėnesį dėl savo sprendimo susieti savo baudžiamąjį kodeksą su šariatu.

„Šariato baudžiamojo kodekso tvarka nekrimininalizuoja asmens statuso (dėl) jo lytinės orientacijos ar įsitikinimų“, – pareiškė Brunėjaus užsienio reikalų ministro pavaduotojas Dato Erywanas Mohnas Yusofas.

Viceministras kalbėjo Brunėjaus Visuotiniame periodiniame vertinime (Universal Periodic Review (UPR), per kurį kas penkerius metus kruopščiai peržiūrima žmogaus teisių padėtis šalyje.

Pasak jo, Brunėjaus žmonės, „nepriklausomai nuo jų lytinės orientacijos, gali toliau gyventi ir užsiimti savo veikla privačiose erdvėse“.

„Jie niekaip nėra diskriminuojami“, – patikino D.E.M.Yusofas.

Mažyčiame sultonate balandį įsigalioję teisės aktai, taip pat numatantys galūnių nukirtimą už vagystes, pavertė šalį vienintele Rytų ir Pietryčių Azijos valstybe, kur šariato teisė galioja nacionaliniu lygiu. Dauguma tokių valstybių yra įsikūrusios Artimuosiuose Rytuose.

Virtinė užsienio diplomatų paragino Brunėjų imtis didelės apimties reformų.

Kanada perspėjo, kad šalis „vis dažniau nehumaniškai elgiasi su savo ir ne savo piliečiais“, ir paragino dekriminalizuoti „tos pačios lyties pilnamečių asmenų lytinius santykius“. Šį raginimą pakartojo ir kelios Europos bei Lotynų Amerikos valstybės.

Liuksemburgas pareikalavo „konkrečių garantijų“, kad sultonato žadėto mirties bausmės moratoriumo bus laikomasi.

Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą, kad visiškas šariato taikymas „prieštarauja Brunėjaus tarptautiniams įsipareigojimams dėl žmogaus teisių“.

Atsakydamas į kritiką D.E.M.Yusofas pareiškė, kad Brunėjus nekriminalizuoja asmenų dėl jų asmeninio pasirinkimo, tačiau draudžia homoseksualius santykius, kad apsaugotų šalies „religiją, tradicijas, socialinę struktūrą ir vertybes“.

Daugiau nei penkis dešimtmečius valdantis Brunėjaus sultonas – vienas turtingiausių žmonių pasaulyje – apie valstybės planus priimti šariatu grindžiamą baudžiamąjį kodeksą pranešė 2013 metais.

Nors Brunėjaus homoseksualai sakė jaučiantys palengvėjimą, kad mirties bausmė už tos pačios lyties asmenų lytinius santykius praktikoje nebus taikoma, jie tvirtina, kad šalies įstatymai ir toliau skatina LGBT bendruomenės narių diskriminaciją šiame maždaug 400 tūkst. gyventojų turinčiame sultonate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius