Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Budapešto meras sieks per rinkimus mesti iššūkį premjerui V.Orbanui

Populiarus Budapešto meras šeštadienį pareiškė sieksiantis vadovauti opozicijos aljansui su viltimi nuversti nacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus.
Gergely Karacsony
Gergely Karacsony / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liberalas Gergely Karacsony, įveikęs V.Orbano kandidatą per 2019 metais vykusius sostinės vadovo rinkimus, sakė dalyvausiąs pirminiuose rinkimuose, per kuriuos turėtų paaiškėti, kas vadovaus jungtiniam opozicijos blokui, siekiančiam susigrumti su V.Orbanu ir jo partija per parlamento rinkimus.

„Ilgai mąstęs nutariau, kad dalyvausiu opozicijos pirminiuose rinkimuose kaip kandidatas į ministro pirmininko postą“, – per „Facebook“ paskelbtame vaizdo pranešime sakė 45 metų politikas.

„Jaučiu, kad Vengrija yra patekusi į bėdą – mūsų šalis kraštutinai susiskaldžiusi. Norėčiau tarnauti, kad iš naujo suvienyčiau Vengriją“, – G.Karacsony sakė žinutėje, įrašytoje jo vaikystės miestelyje Nyrtaše, už 270 km nuo Budapešto.

Pirminiai rinkimai, organizuojami šešių opozicijos partijų aljanso, bus pirmas toks balsavimas šalyje prieš parlamento rinkimus.

Daugelis prognozuoja, kad G.Karacsony opozicijos pirminius rinkimus laimės. Trys iš šešių partijų jau pasiuntė signalą, kad palaikytų G.Karacsony kandidatūrą per visuotinius rinkimus, tikriausiai vyksiančius ateinantį balandį.

Dabartinės apklausos rodo, kad aljansas yra šiek tiek populiaresnis negu įtakinga V. Orbano dešinioji partija „Fidesz“.

Nuo 2010 metų „Fidesz“ laimėjo trejus rinkimus iš eilės, užsitikrindama „superdaugumą“. Jos sėkmę iš dalies lėmė opozicijos partijų sprendimas varžytis kiekviena atskirai.

Pernai aljansas, apimantis paprastai nesutariančias kairiųjų, liberalų ir dešiniųjų partijas, pareiškė suvienysiantis jėgas ir išsirinksiantis vieną kandidatą, vesiantį bloką grumiantis su „Fidesz“ visose 106 rinkimų apygardose.

Partijos taip pat susitarė parengti bendrą vyriausybės programą ir kaltino V.Orbaną vedant Vengriją į autoritarizmą ir tolinant šalį nuo demokratijos ir Europos Sąjungos vertybių.

Pirmas balsavimo ratas dėl opozicijos bendro kandidato į premjero postą vyks rugsėjo 18–26 dienomis.

Tuomet trys geriausiai pasirodę kandidatai varžysis per antrąjį ratą spalio 4–10 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius