Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgariją greitosios pagalbos reformų imtis privertė dokumentinis filmas „Paskutinioji Sofijos greitoji“

Penktadienį Bulgarijoje pristatomas apdovanojimais jau įvertintas dokumentinis filmas apie sunkiai dirbančią šalies paramedikų komandą, atskleidžiantis chroniško lėšų stygiaus kamuojamos greitosios pagalbos sistemos problemas.
1216641025medikai
Medikai.

Juosta „Paskutinioji Sofijos greitoji“, pasakanti apie įtemptą gydytojo, seselės ir greitosios vairuotojo darbą Bulgarijos sostinėje, gegužę pelnė Kanų kino festivalio apdovanojimą, o joje nušviečiamos problemos sulaukė daugiau dėmesio.

Nuo to laiko šalies vyriausybė atidarė du naujus reagavimo į pagalbos skambučius centrus, kad greitosios į tam tikrus sostinės rajonus atvyktų greičiau. Dar du centrus ketinama atidaryti iki metų pabaigos, pareiškė sveikatos ministrė, kuri taip pat pridūrė, kad greitosios pagalbos ekipažų algos šiais metais pakilo 18 proc.

„Paskutinioji Sofijos greitoji“ parodo, kokia yra realybė“, – per filmo premjerą pirmadienį teigė ministrė Desislava Atanasova.

16 Sofijos greitosios pagalbos ekipažų aptarnauja maždaug 2 mln. miesto gyventojų. Dokumentiniame filme rodomi išbandymai, su kuriais susiduria gyvybes gelbstintys medikai, kurie neturi reikiamos aparatūros, ir kaip pacientai skubiai gabenami į ligonines duobių nusėtomis gatvėmis.

Nepaisant reformų, pagrindinis filmo veikėjas gydytojas Krasimiras Jordanovas teigia, kad to negana.

„Tikroji problema – medicinos personalo trūkumas“, – teigė jis ir pridūrė, kad naujieji centrai praktiškai nieko nepakeitė.

Dėl mažų atlyginimų šimtai Bulgarijos medikų ir seselių pastaraisiais metais išvyko į užsienį, o medikų profesionalų asociacija skaičiuoja, kad iš šalies kasmet išvažiuoja 1,2 tūkst. medicinos seserų.

25 metus greitosios pagalbos gydytoju dirbantis K.Jordanovas teigia, kad jis per mėnesį uždirba mažiau, nei kolegos kitose Europos Sąjungos šalyse gauna per savaitę.

Dokumentinis filmas, kurį režisavo bulgaras Ilianas Metevas, įvertinas ir Italijos, Vokietijos, Slovakijos, Čekijos kino festivaliuose.

VIDEO: Sofia's Last Ambulance - Official Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius