Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarija oficialiai įvardijo tris Rusijos GRU agentus, apnuodijusius verslininką mįslingais nuodais

Bulgarijos prokurorai įtraukė į tarptautinį Interpolo sąrašą trijų Rusijos agentų, kurie įtariami 2015 metais bandę apnuodyti verslininką Emilianą Gebrevą, pavardes. Tiesa, pranešime iškart priduriama, kad šių rusų perdavimas Sofijai sunkiai įmanomas, nes Maskva draudžia savo piliečių ekstradiciją, skelbia „Newsru“.
Denisas Sergejevas
Denisas Sergejevas / „Facebook“ nuotr.

Prokurorai paskelbė tikrąsias Rusijos pareigūnų pavardes, kurias neseniai išsiaiškino tiriamosios žurnalistikos portalai „The Insider“ ir „Bellingcat“. Dabar jie oficialiai ieškomi visoje Europoje.

Pavyzdžiui, Rusijos misijoje Pasaulio prekybos organizacijos būstinėje Ženevoje dirbęs Jegoras Gordijenka iš tiesų yra Georgijus Gorškovas, Sergejaus Liutenkos tikrasis vardas ir pavardė – Sergejus Pavlovas.

Galiausiai rusų agentas Sergejus Fedotovas, kuris buvo siejamas pasikėsinimu į buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros gyvybę Anglijoje, iš tikrųjų yra Rusijos karinės žvalgybos GRU operatyvininkas Denisas Sergejevas.

Beveik neabejojama, kad ne tik D.Sergejevas, bet ir G.Gorškovas bei S.Pavlovas darbavosi būtent GRU.

Į bulgarų verslininko E.Gebrevo gyvybę buvo pasikėsinta 2015 metų balandį. Jis prekiauja ginklais ir Kremliui greičiausiai užkliuvo dėl to, kad tiekė ginkluotę tiek Ukrainai, tiek Sakartvelui per 2008-ųjų konfliktą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emilianas Gebrevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emilianas Gebrevas

2015-ųjų balandžio 28 dieną E.Gebrevas po vakarienės viename Sofijos restorane kitą rytą beveik negalėjo pajudėti, netrukus apalpo. Dar po kelių valandų jį ištiko koma.

Vyras atsigavo, ir nors buvo dar vienas rimtas sunegalavimas, jis ir vėl išsikapstė.

Maždaug tuo pat metu pranešta, kad bandyta apnuodyti ir E.Gebrevo sūnų bei vienos jo kompanijų direktorių. Abu jie irgi paniro į komą.

Po kelerių metų žurnalistai atrado, kad tuo metu, kai E.Gebrevo gyvybei buvo kilęs pavojus, Sofijoje lankėsi įtartini Rusijos piliečiai. Esą iš viso prie operacijos buvo prisidėję aštuoni D.Sergejevo prižiūrimi GRU agentai.

Mėginiai, paimti iš bulgaro, esą parodė nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakus. Bet tyrimai nėra oficialūs – kalbama, kad E.Gebrevas galėjo būti apnuodytas pesticidu, o ne cheminiu ginklu laikoma medžiaga.

„Novičiok“ tipo medžiaga buvo naudota prieš Skripalius, panaši medžiaga naudota ir šių rugpjūtį, bandant apnuodyti rusų opozicijos aktyvistą Aleksejų Navalną. Tiek pastarasis, tiek abu Skripaliai išgyveno.

Tiesa, pats E.Gebrevas neseniai teigė negalintis įsivaizduoti, kodėl būtent į jį taikytasi. Skeptiškai versiją, esą į jį taikėsi GRU, vertina ir buvęs Bulgarijos gynybos ministras Boiko Noevas.

„Rusija jau daug metų bando išsikovoti vietą Bulgarijos gynybos pramonėje. Rusai nori ginklų sandorių Afrikoje ir Azijoje, bet Gebrevas visada prieš juos laimi“, – „The Guardian“ 2018-aisiais teigė B.Noevas.

Pats E.Gebrevas mano, kad bandymas jį nužudyti gali susijęs su jo planais įsigyti dalį ginklų gamyklos „Dunarit“ ties šalies siena su Rumunija: „Tada ir prasidėjo problemos. Kažkas nebuvo patenkintas.“

Verslininkas tikina, kad niekada nėra dirbęs su partneriais ar tarpininkais iš Rusijos, o jo kompanijos Ukrainoje esą užsiėmė tik labai smulkiais sandoriais.

Yra ir versija, kad E.Gebrevą eliminuoti sumanė jo konkurentai pačioje Bulgarijoje, į pagalbą pasikvietę profesionalus iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius