-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarija uždraudė Rusijos lėktuvams skraidyti į Siriją per savo oro erdvę

Bulgarija antradienį pareiškė praeitą savaitę nesutikusi suteikti leidimo Rusijos lėktuvams kirsti jos oro erdvę – taip nuspręsta augant NATO narių susirūpinimui, kad Maskva didina karinę pagalbą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.
Vnukovo oro uostas
Rusijos lėktuvas / Reuters/Scanpix nuotr.

Ši žinia buvo paskelbta po to, kai buvo pranešta, jog Vašingtonas paprašė Graikijos neleisti Rusijos transporto lėktuvams skraidyti virš jos teritorijos, išprovokuodamas skeptišką Maskvos atsakymą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pakartojo esantis susirūpinęs, kad padidėjęs Rusijos vaidmuo gali dar labiau pakurstyti konfliktą Sirijoje, kuris nusinešė jau beveik 250 tūkst. žmonių gyvybių ir sukėlė didžiulį pabėgėlių pasitraukimą, o dešimtys tūkstančių tų žmonių dabar ieško prieglobsčio Europoje.

Bulgarija nurodė gavusi pranešimų, kad Rusijos lėktuvai gabena ginklus.

„Esu susirūpinęs dėl pranešimų, kad Rusija galbūt pasiuntė karių ir orlaivių į Siriją“, – J.Stoltenbergas atsakė į naujienų agentūros AFP pateiktą klausimą per klausimų ir atsakymų sesiją jo „Facebook“ paskyroje.

Bulgarija nurodė gavusi pranešimų, kad Rusijos lėktuvai gabena ginklus.

„Krovinys buvo deklaruotas kaip humanitarinė pagalba, bet Užsienio reikalų ministerija turėjo informacijos, jog tai ne humanitarinė pagalba, o kažkokia ginkluotė“, – vietos televizijai bTV sakė gynybos ministras Nikolajus Nenčevas.

Pasak jo, ta informacija veikiausiai buvo gauta iš „mūsų užsienio žvalgybos tarnybų“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Betina Žoteva sakė AFP, kad tas sprendimas buvo priimtas „absoliučiai nepriklausomai“, be NATO partnerių spaudimo.

„Buvo nurodyta, kad tie lėktuvai skraidina humanitarinę pagalbą, bet turėjome informacijos, kuria tikėti buvo visos priežastys, kad deklaruotas krovinys nebuvo tikrasis“, – aiškino ji.

Iš pradžių prašyta Graikijos

Graikija, kuri taip pat yra NATO narė, pirmadienį patvirtino gavusi Vašingtono prašymą neleisti dviem Rusijos lėktuvams kirsti jos oro erdvę rugsėjo 1–24 dienomis.

Antradienį kalbėdamasi su AFP viena Graikijos vyriausybės atstovė sakė, kad Rusija prieš 25 dienas pirmąkart paprašė leisti pasinaudoti jos oro erdve, bet vėliau pasirinko kitą maršrutą.

Paklausta, ar Atėnai ateityje nesuteiks leidimų Rusijos tranzito skrydžiams, atstovė sakė, kad padėtis yra jautri, bet tikėtina, kad Maskva vengs naudoti šį maršrutą.

Paklausta, ar Atėnai ateityje nesuteiks leidimų Rusijos tranzito skrydžiams, atstovė sakė, kad padėtis yra jautri, bet tikėtina, kad Maskva vengs naudoti šį maršrutą.

Kita vertus, Maskva antradienį pareikalavo Graikijos ir Bulgarijos atsakymų.

„Jeigu kas nors – šiuo atveju mūsų partneriai graikai ir bulgarai – turi kokių nors abejonių, tuomet jie, be abejo, turėtų paaiškinti, kokia šios problemos esmė“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas.

Kai kurie Rusijos pareigūnai sakė įžvelgiantys Vašingtono įtaką Bulgarijos sprendime.

„Faktas, kad bulgarai pirmieji reagavo į Vašingtono prašymą, guls ant jų sąžinės“, – sakė Rusijos užsienio reikalų tarybos pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

V.Džabarovas taip pat nesureikšmino Graikijos oro erdvės svarbos, sakydamas, kad dauguma lėktuvų į Siriją skrenda per Kaukazą ir Iraną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius