-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Bulgarijoje piktinamasi dėl turkų dvasininko šalininko deportavimo į Turkiją

Bulgarijai deportavus JAV gyvenančio turkų dvasininko Fethullah Guleno šalininką, šioje ES valstybėje ketvirtadienį kilo pasipiktinimas.
Abdullah Buyukas
Abdullah Buyukas / „Twitter“ nuotr.

43-ejų verslininkas Abdullah Buyukas trečiadienį buvo deportuotas „kaip asmuo su negaliojančiais dokumentais“. Jam atsisakyta suteikti politinį prieglobstį, pareiškė per televiziją BTV ketvirtadienį vidaus reikalų ministrė Rumiana Bečvarova.

Tuomet žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasipylė kritika Sofijai, kad ši pasidavė Turkijos spaudimui ir nesugebėjo laikytis tinkamų teisinių ir skaidrių procedūrų.

„Šlykštu, kai Bulgarijos vadovybė nusileidžia šitokiu visą šalį, kiekvieną jos pilietį žeminančiu būdu“, – parašė savo feisbuko paskyroje buvęs teisingumo ministras Hristas Ivanovas.

Žmogaus teises ginančio Bulgarijos Helsinkio komiteto pirmininkas Krasimiras Kanevas sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis žmogaus išsiuntimas iš šalies buvęs „neteisėtas“.

Bulgarijos žiniasklaida A.Buyuko bylą narpliojo kelias savaites po Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu kelis kartus sakytų tvirtinimų, kad Ankara prašo sugrąžinti A.Buyuką kaip „išdaviką“.

Į Bulgariją jis atvyko vasarį, gerokai anksčiau pučo, bet Turkija jau tuomet reikalavo jo ekstradicijos, kaltindama jį „sąsaja su teroristinėmis organizacijomis ir pinigų plovimu“.

Kovo mėnesį du Bulgarijos teismai atsisakė išsiųsti jį, tvirtindami, kad jo „ieškoma dėl politinių priežasčių“ ir kad „trūksta garantijų, jog teismas bus sąžiningas“ Turkijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Fethullah Gulenas
„Scanpix“/AP nuotr./Fethullah Gulenas

Po liepos 15-osios pučo Turkija vėl paprašė Bulgarijos atnaujinti A.Buyuko bylą. Tačiau bulgarai atsakė, kad šis reikalavimas yra „procedūros požiūriu nepriimtinas“.

Vis dėlto ketvirtadienį vidaus reikalų viceministras Georgijus Arabadžijevas sakė žurnalistams, kad Bulgarija iš Interpolo yra gavusi „naujų nerimą keliančių faktų ir aplinkybių“ apie A.Buyuką.

Taigi ministerija antradienį nurodė nedelsiant išsiųsti jį, sulaikė jį ir palydėjo iki sienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius