Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijos nacionalistai blokavo sienos su Turkija perėjas

Bulgarijos nacionalistai penktadienį blokavo tris pagrindines sienos su Turkija perėjas, neleisdami tūkstančiams Bulgarijos pasus turinčių turkų atvykti balsuoti sekmadienio rinkimuose, pranešė akcijos organizatoriai.
Bulgarai aktyvistai prie sienos su Turkija
Bulgarai aktyvistai prie sienos su Turkija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie protestai dar labiau stiprina įtampą tarp Europos Sąjungos narės Bulgarijos ir jos kaimynės Turkijos dėl Ankaros demonstruojamos atviros paramos naujai Bulgarijos turkų mažumą atstovaujančiai partijai.

Prie pagrindinės Kapitan-Andrejevo perėjos susirinko maždaug 50 protestuotojų, kurie laikė plakatus su užrašais „Bulgarija – svarbiau visko!“ ir „Turkijos kišimuisi – ne!“.

Iš garsiakalbių skambėjo bulgarų patriotinės dainos, pasakojo naujienų agentūros AFP fotografas.

„Mes čia liksime visą dieną ir naktį, kad apsaugotumėme mūsų tėvynės suverenumą“, – sakė protesto organizatorius Valerijus Simeonovas iš tautiškosios Vieningų patriotų koalicijos prie pasienio kontrolės posto.

Bulgarijoje gyvena maždaug 700 tūkst. musulmonų mažuma, dauguma jos narių yra etniniai turkai. Tuo metu Turkijoje gyvena mažiausiai 200 tūkst. Bulgarijos pasus turinčių turkų.

Bulgarijoje gyvena maždaug 700 tūkst. musulmonų mažuma, dauguma jos narių yra etniniai turkai.

Paprastai musulmonai balsuodavo už centristinį „Judėjimą už teises ir laisves“ (JTL), bet ši partija vis dažniau kritikuoja Turkiją ir jos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

Pernai nuo partijos atskilusi grupelė įkūrė naują partiją „Dost“, kuri atvirai palaiko Ankarą.

Turkų pareigūnai, tarp jų ir Turkijos ambasadorius Bulgarijoje, taip pat atvirai reiškia jai paramą.

Sofija skundžiasi dėl Turkijos kišimosi. Per paskutinį pykčio protrūkį ketvirtadienį R.T.Erdoganas apkaltino Bulgariją „rimtu spaudimu“ šalyje gyvenantiems turkams prieš rinkimus.

Tuo metu Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas sako, kad „Bulgarija nemoko ir nesimoko demokratijos pamokų, ypač iš šalių, kurios negerbia įstatymo viršenybės principo“.

Maždaug 60-90 tūkst. Turkijoje gyvenančių Bulgarijos piliečių nuolat dalyvauja Bulgarijos rinkimuose, tačiau pagal naujai priimtą tvarką balsavimo punktų Turkijoje buvo sumažinta nuo daugiau nei 100 iki 35.

Bulgarijos nacionalinis radijo BNR korespondentas iš Turkijos Bursos miesto pranešė, kad balsuoti į Bulgariją norintiems vykti turkams Ankara siūlė nemokamą transportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius