-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijos Ortodoksų bažnyčia išrinko naują patriarchą

Bulgarijos Ortodoksų bažnyčia sekmadienį savo naujuoju vadovu išrinko šiaurinio Rusės miesto metropolitą Neofitą.
Neofitas
Neofitas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis hierarchas buvo renkamas po to, kai pernai gruodį mirė 98 metų patriarchas Maksimas, kuris vadovavo bulgarų ortodoksų bendruomenei ilgiau nei 40 metų.

Paauksuotais kupolais papuoštos Aleksandro Neviškio katedros Sofijos centre varpai paskelbė naujo patriarcho išrinkimą po 138 Bažnyčios tarybos delegatų balsavimo sekmadienio popietę.

Tuojau po to tarybos pirmininkas metropolitas Josifas paskelbė, kad „Rusės metropolitas Neofitas išrinktas dvasininkų ir žmonių šventuoju Bulgarijos patriarchu ir Sofijos metropolitu“.

Neofitas laimėjo per antrąjį balsavimą, kai jį palaikė 90 delegatų, o Lovečo metropolitas Gavrijilas surinko 47 balsus.

Bažnytinė procesija palydėjo naujai išrinktą patriarchą į katedrą, kuris jis buvo intronizuotas per iškilmingą ceremoniją.

Charizmatiškas 67 metų žilaplaukis vyskupas, kurio pasaulietinis vardas yra Simeonas Dimitrovas, palaikė glaudžius ryšius su velioniu patriarchu Maksimu, įšventinusiu jį į dvasininkus 1975 metais.

Jis daugelio laikomas eruditu ir vienu iš geriausių diplomatų Bulgarijos Ortodoksų Bažnyčioje.

Nors Neofitas buvo laikomas vienu iš pagrindinių kandidatų į patriarcho sostą, jo reputacija susvyravo, kai pernai buvo paskelbta, jog jis yra vienas iš vienuolikos Bulgarijos Šventojo Sinodo – penkiolika narių turinčios Ortodoksų Bažnyčios aukščiausios valdymo institucijos – hierarchų, kurie buvo užverbuoti Bulgarijos komunistinio režimo slaptaisiais agentais.

Vis dėlto vėliau buvo įrodyta, kad plonoje Neofito byloje buvo daugiausiai prieš jį patį nukreipti pranešimai.

„Niekada nenorėjau nieko apšmeižti arba naudotis valstybės saugumo tarnybos privilegijomis“, – tuomet komentavo metropolitas.

Neofitas paprašė atleisti jį iš agento pareigų iškart po to, kai komunistinis režimas žlugo 1989 metų lapkričio 10 dieną.

Bulgarijos patriarchas išrenkamas visam gyvenimui – nebent pats nuspręstų atsistatydinti.

Dabar jam bus patikėta svarbi užduotis – sugrąžinti nusivylusius bulgarus į Bažnyčią, kuri delsė imtis bet kokio reikšmingesnio vaidmens visuomenėje, smarkiai nukentėjusioje per 45 metus trukusį komunistų valdymą.

Neofitas taip pat turės atsispirti vis aktyvesnėms naujai praturtėjusių verslininkų pastangoms kištis į Bažnyčios reikalus, siekiant pasipelnyti iš jos daugybės nekilnojamojo turto objektų.

Neseniai agentūros „Gallup“ atlikta apklausa parodė, kad 48 proc. bulgarų didžiausia Bažnyčios problema laiko neskaidrius Šventojo Sinodo ryšius su verslo pasauliu ir pastaruoju metu demonstruotą prabangų gyvenimo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius