Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijos pasiūlyta kandidatė į JT vadovės postą neįtiko Rusijai

Rusijai ir kitoms šalims ketvirtadienį kilo klausimų dėl Bulgarijos oficialiai iškeltos už biudžetą ir žmogiškuosius išteklius atsakingos Europos Komisijos (EK) narės Kristalinos Georgievos kandidatūros į Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą, pranešė diplomatai.
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bulgarija

Rusija, kartu su Urugvajumi ir Malaizija, nesutinka su Sofijos rekomendacinio rašto tekstu, kuriame K.Georgieva yra įvardinama kaip Bulgarijos „vienintelė ir neprilygstama“ kandidatė į šį postą, bei prašo paaiškinimo.

Bulgarijos vyriausybė trečiadienį iškėlė K.Georgievos kandidatūrą vietoje JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) vadovės Irinos Bokovos, kuriai nesiseka užsitikrinti tvirtos paramos per neformalius balsavimus JT Saugumo Taryboje.

63 metų ekonomistė, kuri taip pat yra Europos Komisijos vicepirmininkė, jau seniai buvo laikoma galima kandidate, bet tik dabar, po Vokietijos lobistinių veiksmų, nusprendė dalyvauti varžybose dėl JT vadovo posto.

I.Bokova sako neketinanti trauktis iš kovos, ir nėra tokių nuostatų, kurios priverstų ją pasitraukti, bet be vyriausybės palaikymo jos galimybės laimėti yra gana menkos.

Pateikus oficialų raštą, kuriame K.Georgieva pristatoma kaip kandidatė, ji turėtų stoti prieš JT Generalinę Asamblėją. Planuojama, kad šis posėdis bus sušauktas pirmadienį.

Tačiau prieš tai Naujoji Zelandija, šiuo metu pirmininkaujanti Saugumo Tarybai, kartu su Generalinės Asamblėjos pirmininku turi pasirašyti dokumentą, patvirtinantį jos kandidatūrą.

Šis dokumentas yra išsiųstas visoms 193 JT valstybėms narėms, informuojant apie K.Georgievos siekį užimti JT vadovo postą.

Rusijos atstovybė prie JT kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti informacijos apie savo prieštaravimus.

Pasak JT pareigūnų, tai gali rodyti, kad Maskva nėra entuziastingai nusiteikusi dėl K.Georgievos siekio tapti pirmąja JT vadove moterimi.

Per vėlai?

Varžybos dėl teisės pakeisti Ban Ki-mooną didžiausią pagreitį turėtų įgauti trečiadienį, kai per šeštąjį neformalaus balsavimo ratą veto teisę turinčios Tarybos narės – Britanija, Prancūzija, Kinija, Rusija ir Jungtinės Valstijos – galės balsuoti spalvotais balsalapiais.

Per penkis ankstesnius balsavimus visos 15 Saugumo Tarybos narių turėjo įvertinti kandidatus, siūlydamos juos „skatinti“, „neskatinti“ arba pareikšdamos, kad „neturi nuomonės“.

Pirmą vietą po visų neformalaus balsavimo ratų užima buvęs Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Guterresas.

Saugumo Tarybos narės raginamos po aštuonerių generalinių sekretorių vyrų pirmą kartą į šį postą paskirti moterį, geriausiai – iš Rytų Europos, regiono, kuris vienintelis dar nėra turėjęs savo atstovo šiose svarbiose pareigose.

Pagal JT taisykles, valstybės narės gali siūlyti savo kandidatus bet kuriame atrankos proceso etape, kad ir paskutinę minutę.

Tačiau Ukrainos ambasadorius Volodymyras Jelčenka išreiškė nepasitenkinimą dėl V.Georgievos vėlyvo prisijungimo dalyvauti varžybose.

„Manau, kad ji (pasirodė) per vėlai, – sakė V.Jelčenka žurnalistams. – Būdas, kaip tai daroma, nėra visiškai teisingas“.

Dėl teisės užimti JT vadovo postą šiuo metu varžosi devyni kandidatai, iš jų keturios moterys ir penki vyrai. Šeši kandidatai yra iš Rytų Europos.

Artimiausiomis savaitėmis Saugumo Taryba tikisi susitarti, kas pakeis dešimtmetį šiame poste dirbusį Ban Ki-mooną. Jo antroji penkerių metų kadencija baigiasi gruodžio 31 dieną.

Tarybos iškeltas kandidatas bus pristatytas Generalinei Asamblėjai, o ši turės jį patvirtinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius