Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulvių pardavėjas ir stomatologas iš Liubercų: kas nori investuoti Donecke?

Apsišaukėliškos Donecko Liaudies Respublikos (DLR) sostinėje baigėsi pirmasis tarptautinis investuotojų forumas. Vadinamoji vietos valdžia jį surengė tuo metu, kai investuotojų forumas, kuriame lankėsi ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, vyko Mariupolyje.
Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė
Separatistų kontroliuojamo Donecko kasdienybė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Agentūra „RIA Novosti“ tvirtina, kad spalio 29–30 dienomis Donecke vykusiame renginyje buvo pasirašyti 34 susitarimai, kurių vertė – daugiau kaip 135 mlrd. rublių (2,1 mlrd. JAV dolerių).

BBC Rusijos naujienų tarnyba patyrinėjo kelių Donecko forumo dalyvių biografijas.

Muzika iš „Sostų karų“

Investuotojų forumo Donecke organizatoriai tvirtino, kad į jį atvyko 250 delegatų iš 17 valstybių. Esą ir iš tokių šalių, kaip JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija, Turkija, Sirija.

Renginio atidaryme DLR vadovas Denisas Pušilinas pareiškė, kad „respublika“ ketina susigrąžinti „patikimos partnerės bendradarbiavimui“ reputaciją, rašoma BBC Rusijos naujienų tarnybos interneto svetainėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas

„Mums reikia respublikinės ekonomikos funkcionavimo modelio, atsižvelgiant į galingo eksporto komponento įtraukimą, – kalbėjo jis. – Tam reikia naudoti specialius infrastruktūros mechanizmus, taip pat – tarptautinius atsiskaitymus, kurie apeitų Vakarų sankcijų politiką.“

Tam reikia naudoti specialius infrastruktūros mechanizmus, taip pat – tarptautinius atsiskaitymus, kurie apeitų Vakarų sankcijų politiką.

Forume apsilankęs Rusijos naujienų portalo RBK korespondentas rašė, kad renginys prasidėjo grojant muzikai iš serialo „Sostų karai“, o jo apklausti investuotojai daugiausia stengėsi išlikti anonimais, baimindamiesi sankcijų politikos.

Jie nenorėjo atskleisti, kiek pinigų yra pasirengę investuoti į DLR ekonomiką.

A.Kabajevos tėvas pažadėjo banką

Kaip praneša naujienų agentūra TASS, vienu svarbiausių forumo pasiekimų turi tapti naujo banko, vykdysiančio atsiskaitymus apeinant sankcijas, atidarymas DLR.

Pagalbą kuriant tokį banką suteiks Tarptautinė islamiško verslo asociacija. Šiai 2017 metų pradžioje sukurtai organizacijai atstovavo viceprezidentas Chaidaras Kamaletdinovas.

Jis perskaitė asociacijos prezidento Marato Kabajevo sveikinimo žodį.

„Matome, kad DLR jau pakankamai daug padaryta ir sukurta, yra visa reikiama infrastruktūra halal verslo plėtrai“, – buvo rašoma M.Kabajevo kreipimesi.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Alina Kabajeva
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Alina Kabajeva

Šis asmuo labiau žinomas kaip buvęs Taškento futbolo klubo „Pachtakor“ futbolininkas ir olimpinės čempionės Alinos Kabajevos tėvas, nurodoma BBC Rusijos naujienų tarnybos interneto svetainėje publikuotame straipsnyje.

Kada DLR galėtų pradėti veikti naujas bankas, nei „respublikos“ valdžia, nei Tarptautinė islamiško verslo asociacija nenurodė.

Apie tokius planus kalbama ne vienerius metus, bet nėra nė vienos didesnės bankinės struktūros, kuri veiktų DLR teritorijoje.

Tai Jemeno, tai Egipto verslininkas

Donecko forumo svečiai mielai dalijosi mintimis apie būsimas investicijas į DLR ekonomiką su vietos televizijos kanalais.

Jemeno alumnų SSRS ir NVS šalyse asociacijos prezidentas Mohamedas Ali al-Zarafi Donecko naujienų agentūrai pranešė, kad arabų valstybių investuotojus Donbase domina tokios sritys kaip medicina ir statyba.

Kaip matyti iš „Spark“ duomenų bazės, Jemeno alumnų asociacija atsirado 2017 metais. Ji registruota privačiame bute, esančiame Maskvos srities Liubercų miesto Gagarino prospekto 17 name, nurodo BBC Rusijos naujienų tarnyba.

Be vadovavimo asociacijai, M.Ali al-Zarafi valdo dvi stomatologijos klinikas ir vaistinę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donecko ir Luhansko gyventojų kasdienybė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donecko ir Luhansko gyventojų kasdienybė

„Tokiomis sąlygomis reikia investuoti ir ateiti. Iš jūsų reikia, kad būtų mechanizmai. Aš užsiimu importu jau dešimt metų“, – vietos TV kanalui „Union“ pasakojo dar vienas forumo svečias Radvanas Mohamedas Abdulrahimas Alzimuras.

Forume jis buvo pristatomas tai kaip pagrindinis Jemeno Respublikos žemės ūkio eksporto ekspertas, tai kaip verslininkas iš Egipto.

Forume jis buvo pristatomas tai kaip pagrindinis Jemeno Respublikos žemės ūkio eksporto ekspertas, tai kaip verslininkas iš Egipto.

Kaip rodo „Spark“ duomenys, žemės ūkio produkcijoje žmogus su tokiu vardu iš tiesų gaudosi.

Individualia veikla besiverčiantis verslininkas tokiu vardu užregistruotas Novomoskovsko mieste Tulos srityje. Ten jis valdo įmonę „LFK Import“, užsiimančią didmenine prekyba šviežiomis bulvėmis.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Donecko ir Luhansko gyventojų kasdienybė
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Donecko ir Luhansko gyventojų kasdienybė

2015 metais Tulos srities teismas išieškojo iš jo 18 tūkst. rublių. Ieškinį pateikė „Novomoskovsko šilumos kompanija“, nes R.M.A.Alzimuras ilgai nemokėjo už karštą vandenį, sakoma BBC Rusijos naujienų tarnybos straipsnyje.

Nesugebėjo papasakoti apie investicijas

„Aš buvau labai laimingas, galėdamas apsilankyti šiame forume. Buvo daug įdomaus. Buvo išsakytos idėjos, kaip plėtoti respubliką, idėjos dėl investicijų apsaugos, mokesčių lengvatų. Bus suteikta muitų lengvatų. Nusprendė priimti įstatymą dėl investicijų“, – DLR informacijos ministerijos kanalui pasakojo dar vienas forumo dalyvis Leonidas Kocenko, prisistatęs bendrovės „RUST-95“ direktorių tarybos vadovu.

Pagrindinė įmonės buveinė yra Kolpine, Vakarų Rusijoje. Bendrovė specializuojasi filtrų, vožtuvų gamyboje ir prisistato kaip „pirmaujanti Rusijos vamzdynų rinkoje“, nurodo BBC Rusijos naujienų tarnyba.

„Už indėlį stiprinant Rusijos ekonominę galią ir plėtojant socialinę gerovę „RUST-95“ kolektyvas apdovanotas diplomu „Už valingą darbą Tėvynės šlovei“, – sakoma bendrovės interneto svetainėje.

Už indėlį stiprinant Rusijos ekonominę galią ir plėtojant socialinę gerovę „RUST-95“ kolektyvas apdovanotas diplomu „Už valingą darbą Tėvynės šlovei“.

Įmonės biuruose Sankt Peterburge ir Maskvoje BBC Rusijos naujienų tarnybai nesugebėjo papasakoti, kokius projektus planuojama plėtoti DLR.

Tačiau pasiūlė, kad šį klausimą bus galima aptarti su pačiu L.Kocenko, kai jis grįš iš Donecko.

Paralelinis forumas

Investuotojų forumas DLR organizuotas tomis pačiomis dienomis kaip ir investuotojų forumas antrame pagal dydį Donecko srities mieste Mariupolyje, kontroliuojamame Ukrainos.

Jame investuoti į Ukrainos ekonomiką paragino šalies prezidentas V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Lankydamasis Mariupolyje jis kalbėjo apie Donbaso deokupacijos ir reintegracijos strategiją.

Po pirmojo etapo, kurio metu būtų užbaigta „karštoji“ konflikto stadija ir nutraukta ugnis, eitų antrasis etapas.

„Žmonių susitaikymas, konsensuso paieška. Kiek reikia laiko, kad užgytų žaizdos? Tai – sudėtingas, neurochirurginis procesas. Tai kaip laikyti įžiebtus degtukus prie atviro benzino kanistro – vienas neatsargus judesys, vienas neteisingas pareiškimas gali viską užbraukti ir atnaujinti karštąją konflikto stadiją“, – aiškino V.Zelenskis.

Tai kaip laikyti įžiebtus degtukus prie atviro benzino kanistro – vienas neatsargus judesys, vienas neteisingas pareiškimas gali viską užbraukti ir atnaujinti karštąją konflikto stadiją.

Po to, jo žodžiais, turi eiti reali, o ne „popierinė“ save respublikomis apsiskelbusių teritorijų, kurių Ukraina nekontroliuoja pastaruosius penkerius metus, reintegracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius