Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkina Fase iš Prancūzijos ambasados į protestuotojus paleistos ašarinės dujos

Iš Burkina Faso sostinėje esančios Prancūzijos ambasados į dešimtis akmenis mėtančių protestuotojų sekmadienį buvo paleistos ašarinės dujos, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas, verdant neramumams po antrojo šiais metais šalyje įvykdyto perversmo.
Protestuotojų minia prie Prancūzijos ambasados
Protestuotojų minia prie Prancūzijos ambasados / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ašarinės dujos paleistos demonstrantams padegus užtvaras prie pastato Vagadugu ir svaidant į jį akmenis.

Neramumai prasidėjo kitą dieną po to, kai jaunesnieji kariškiai, kurie teigė nušalinę šalies chuntos lyderį, apkaltino jį pasislėpus Prancūzijos bazėje ir rengiant „kontrpuolimą“.

Penktadienį pareigūnai pareiškė, kad nuvertė Burkina Faso chuntos lyderį Paulį-Henri Sandaogo Damibą, kaltindami jį nesugebėjimu numalšinti džihadistų išpuolių.

Tai jau antrasis perversmas šiais metais šioje Vakarų Afrikos šalyje ir naujausias Sachelio regione, kur didžioji dalis valstybių kovoja su stiprėjančiu islamistų sukilimu.

Šeštadienį per nacionalinę televiziją perskaitytame pareiškime, kurį pasirašė naujasis šalies lyderis kapitonas Ibrahimas Traore, karininkai teigė, kad P.-H.S.Damiba, „manoma, pasislėpė Prancūzijos bazėje Kambuansane, kad suplanuotų kontrpuolimą ir sukeltų neramumus mūsų gynybos ir saugumo pajėgose“.

Savo komentaruose oficialiame prezidentūros „Facebook“ puslapyje P.-H.S.Damiba šį teiginį pavadino bandymu „manipuliuoti nuomone“.

P.-H.S.Damiba atmetė valdžią perėmusios kariuomenės pareigūnų kaltinimus, kad slapstosi Prancūzijos bazėje, tačiau daugiau informacijos apie savo buvimo vietą nepateikė.

Burkina Faso chuntos lyderis P.-H.S.Damiba šeštadienį paragino jaunesniuosius karininkus „ateiti į protą ir išvengti brolžudiško karo, kurio Burkina Fasui nereikia“.

Prancūzija, buvusi kolonijinė galia Burkina Fase, anksčiau šeštadienį per savo ambasadą taip pat paneigė „bet kokį Prancūzijos kariuomenės dalyvavimą pastarųjų kelių valandų įvykiuose“.

Ji paneigė „gandus, kad Burkina Faso valdžios pareigūnai buvo priimti arba yra saugomi Prancūzijos kariuomenės“.

Burkina Faso kariuomenės generalinis štabas atmetė perversmą kaip „vidaus krizę“ kariuomenėje ir teigė, kad vyksta dialogas padėčiai ištaisyti.

Sausį P.-H.S.Damiba pasiskelbė 16 mln. gyventojų turinčio Burkina Faso lyderiu, apkaltinęs išrinktą prezidentą Rochą Marcą Christianą Kabore negebėjimu įveikti džihadistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius