Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkina Faso chuntos lyderis P.-H.S.Damiba sutinka atsistatydinti

Burkina Faso chuntos lyderis Paulis-Henri Sandaogo Damiba sutiko atsistatydinti sekmadienį, praėjus dviem dienoms po to, kai kariškiai paskelbė apie jo nušalinimą nuo valdžios, pranešė religiniai ir bendruomenių lyderiai.
Paulis-Henri Sandaogo Damiba
Paulis-Henri Sandaogo Damiba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Burkina Fasas

Per mediaciją tarp P.-H.S.Damibos ir naujuoju lyderiu pasiskelbusio Ibrahimo Traore „Damiba pats pasiūlė atsistatydinti, kad būtų išvengta konfrontacijos, galinčios turėti rimtų žmogiškųjų ir materialinių pasekmių“, sakoma religinių ir bendruomenių lyderių pareiškime.

Jie pridūrė, kad P.-H.S.Damiba iškėlė „septynias sąlygas“ dėl savo atsistatydinimo, įskaitant jo sąjungininkų kariuomenėje saugumo garantiją, „jo saugumo ir teisių užtikrinimą“ ir tai, kad valdžią perimantys asmenys turi gerbti Vakarų Afrikos valstybių ekonominei bendrijai (VAVEB) suteiktą garantiją, kad per dvejus metus bus atkurtas civilinis valdymas.

Religiniai ir bendruomenių lyderiai, kurie Burkina Fase yra labai įtakingi, sakė, kad I.Traore sutiko su sąlygomis ir „ragina gyventojus laikytis ramybės, santūrumo ir melstis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ibrahimas Traore
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ibrahimas Traore

Naujausi neramumai šioje skurdžioje ir neramioje Vakarų Afrikos valstybėje prasidėjo penktadienį, kai jaunesnieji kariškiai paskelbė, kad nuvertė šalies chuntos vadovą. Šis pareiškimas sukėlė didelį pasaulio susirūpinimą dėl vėliausio pučo Sachelio regione, kovojančiame su stiprėjančiu islamistų sukilimu.

Vėlų šeštadienį Burkina Faso chuntos lyderis P.-H.S.Damiba pareiškė neketinąs atiduoti valdžios ir paragino jaunesniuosius karininkus „ateiti į protą“.

Burkina Faso kariuomenės generalinis štabas atmetė perversmą kaip „vidaus krizę“ kariuomenėje ir teigė, kad vyksta dialogas padėčiai ištaisyti.

Karininkai apkaltino P.-H.S.Damibą pasislėpus buvusios kolonijinės valdytojos Prancūzijos karinėje bazėje ir rengiant „kontrpuolimą“. P.-H.S.Damiba ir Prancūzija šiuos kaltinimus neigė.

Kariškiai teigė įvykdę pučą, nes P.-H.S.Damiba nesugebėjo numalšinti džihadistų išpuolių šalyje.

Sausį P.-H.S.Damiba pasiskelbė 16 mln. gyventojų turinčio Burkina Faso lyderiu, apkaltinęs išrinktą prezidentą Rochą Marcą Christianą Kabore negebėjimu įveikti džihadistų. Tačiau jų sukilimai tęsėsi.

Daugiau kaip 40 proc. Burkina Faso teritorijos vis dar nekontroliuoja vyriausybė.

Nuo 2015 metais, kai sukilimas iš Malio išplito į Burkina Fasą, per kovas žuvo tūkstančiai žmonių, o apie 2 mln. gyventojų teko palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius