-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkina Faso perversmo lyderis taps pereinamojo laikotarpio prezidentu

Paskutiniam perversmui Burkina Fase vadovavęs kapitonas Ibrahimas Traore penktadienį paskirtas laikinuoju prezidentu, valdysiančiu iki 2024-ųjų liepą vyksiančių rinkimų, agentūrai AFP pranešė du valdančiosios chuntos atstovai.
Ibrahimas Traore
Ibrahimas Traore / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Burkina Fasas

„Kapitonas I.Traore ką tik buvo nacionalinio forumo vienbalsiai paskirtas pereinamosios vyriausybės prezidentu“, – sakė šios Vakarų Afrikos valstybės chuntos narys. Kitas chuntos narys naujienas patvirtino.

Aptarti valstybės ateities jos sostinėje Vagadugu penktadienį susirinko apie 300 delegatų iš politinių partijų, socialinių ir religinių grupių, saugumo pajėgų, sąjungų. Susitikime taip pat dalyvavo gyventojų, palikusių namus dėl džihadistų smurto, atstovai.

Jie priėmė penktąjį „pereinamosios chartijos“ straipsnį, skelbiantį, jog valdančiosios chuntos partijos vadovas tampa šalies pereinamuoju prezidentu, šalies vadovu ir vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu, teigė du šaltiniai.

I.Traore nuo rugsėjo 30-osios perversmo vadovauja Patriotiniam judėjimui už išsaugojimą ir atkūrimą, kaip save vadina chunta.

Forumas taip pat priėmė chartijos straipsnį, numatantį, kad pereinamojo prezidento mandatas baigiasi, kai pareigas ima eiti naujas vadovas, išrinktas per 2024-aisiais suplanuotus rinkimus.

Straipsnyje taip pat nurodoma, jog laikinasis prezidentas negali dalyvauti prezidento, įstatymų leidėjų ir vietos rinkimuose, organizuojamuose pabaigti pereinamąjį laikotarpį.

34-erių I.Traore vadovavo nepatenkintų jaunesniųjų karininkų grupei, nuvertusiai sausio mėnesį valdžią užgrobusį pulkininką leitenantą Paulį-Henri Sandaogo Damibą.

P.-H.S.Damiba į valdžią atėjo įvykdęs perversmą prieš išrinktą prezidentą Rochą Marcą Christianą Kabore.

Du perversmai kilo dėl nepasitenkinimo kariuomenėje dėl džihadistų sukilimo, 2015 metais išplitusio šalyje iš kaimyninio Malio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius