-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkos priešininkei afganei Simai Samar paskirta Švedijos kovotojų už teises premija

Afganų žmogaus teisių aktyvistė, buvusi ministrė ir burkos priešininkė Sima Samar ketvirtadienį laimėjo Švedijos apdovanojimą „Už teisingą gyvenimo būdą“, kuriuo pagerbiami žmonės, dirbantys dėl geresnio kitų gyvenimo.
Sima Samar
Sima Samar / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Premija

55 metų S.Samar pagerbiama „už jos ilgą ir drąsų atsidavimą žmogaus teisėms, ypač – moterų teisėms, viename sudėtingiausių ir pavojingiausių pasaulio regionų“, sakoma apdovanojimą skiriančios komisijos pareiškime.

S.Samar, kuri pagal išsilavinimą yra gydytoja, 1984 metais, kai jos vyras valdant Afganistano komunistų režimui buvo areštuotas ir dingo, pabėgo į Pakistaną.

2001-aisiais ji grįžo ir tapo pirmąja savo šalies moterų reikalų ministre, bet vos po pusmečio turėjo atsistatydinti, nes viename interviu Kanadoje sukritikavo šariatą (islamo teisę).

2002 metais ji buvo paskirta Afganistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos vadove ir jai vadovauja iki šiol, o 2005-2009 metais dirbo Jungtinių Tautų (JT) specialiąja žmogaus teisių įgaliotine Sudane.

2012 metų apdovanojimą „Už teisingą gyvenimo būdą“ S.Samar dalijasi su 84 metų Amerikos politologijos teoretiku Gene'u Sharpu, kurį komisija pavadino „įžymiausiu pasaulio nesmurtinių revoliucijų ekspertu“, ir nevyriausybine organizacija „Campaign Against Arms Trade“, kuri vykdo kampaniją už britų ginklų eksporto nutraukimą.

Garbės apdovanojimas buvo paskirtas 90-mečiui Hayrettinui Karacai, kuris yra „laikomas Turkijos aplinkos judėjimo seneliu“, paskelbė komisija.

Vokiečių kilmės švedų filatelistas Jakobas von Uexkullis šią donorų finansuojamą premiją įsteigė 1980 metais, po to, kai Nobelio premijas skirstantis fondas atsisakė įsteigti premiją už nuopelnus aplinkos ir tarptautinės plėtros srityse.

Dėl šios priežasties apdovanojimus „Už teisingą gyvenimo būdą“ jų fondas dažnai vadina „alternatyviomis Nobelio premijomis“.

Trys šiemetiniai laureatai pasidalys 150 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius