Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būrys leiboristų įspėjo J.Corbyną: jei neparemsite antrojo „Brexit“ referendumo, trauksimės

Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas nuvylė nemažą būrį partiečių: mažiausiai 10 leiboristų grasina palikti frakciją Bendruomenių Rūmuose, jei J.Corbynas neparems pastangų priversti premjerę Theresą May atiduoti jos suderėtą „Brexit“ susitarimą referendumo teismui, rašo „The Guardian“.
Jeremy Corbynas (viduryje)
Jeremy Corbynas (viduryje) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įtampa tarp leiboristų, pasisakančių prieš „Brexit“, ir partijos narių, sakančių, kad nori gerbti rinkėjų valią, pakilusi jau seniai, o pats J.Corbynas, praeityje pažėręs daug priekaištų Europos Sąjungai (ES), stengiasi elgtis kuo atsargiau.

Tačiau dabar keli jaunesnieji šešėliniai ministrai teigia esantys pasiruošti atsistatydinti, jei J.Corbynas neparagins leiboristų parlamentarų vasario pabaigoje balsuoti už pataisą, numatančią referendumo dėl „Brexit“ sutarties surengimą.

Pagal Londono ir Briuselio suderėtą tvarkaraštį Jungtinė Karalystė iš ES oficialiai turi pasitraukti kovo 29 dieną, nors terminas dar gali būti pratęstas abipusiu susitarimu.

Daug Leiboristų partijos narių ir parlamentarų norėtų, kad J.Corbynas imtųsi iniciatyvos bei pabandytų užblokuoti „Brexit“ – kol dar ne per vėlu.

Tiesa, kai kurie partijos lyderiai lygiai taip pat aistringai skelbia, kad niekada neparems antrojo referendumo idėjos.

Artimas J.Corbyno sąjungininkas Lenas McCluskey, vadovaujantis profsąjungai „Unite“, trečiadienį supykdė proeuropietiškus leiboristus, kai pareiškė, kad „Brexit“ sustabdymas „nėra geriausias variantas mūsų šaliai“.

„2016 metų referendume žmonės nubalsavo už išėjimą iš ES, tad bandymai tai ignoruoti sukeltų grėsmę demokratijai šalyje“, – teigė L.McCluskey.

Praėjusį mėnesį Bendruomenių Rūmai didele persvara atmetė Th.May parlamentarų verdiktui pateiktą „Brexit“ sutartį.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Theresa May parlamente
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Theresa May parlamente

Premjerė nepraranda vilties, kad susitarimui dar bus spėta pritarti ir taip išvengti „Brexit“ be sutartis – toks scenarijus skaudžiai smogtų ir ES, ir ypač britų ekonomikai. O Th.May dabar jau bendrauja ir su J.Corbynu – siekiama leiboristų paramos per būsimą balsavimą.

Premjerė ir opozicijos lyderis praėjusią savaitę apsikeitė laiškais, o antradienį susitiko abiejų partijų atstovai oficialiame ir šešėliniame ministrų kabinete.

Leiboristai norėtų, kad valdantieji toriai atsisakytų vadinamųjų raudonųjų linijų savo pozicijoje dėl „Brexit“. Tiesa, Th.May ir toliau tikina, kad muitų sąjunga su ES nenumatoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius