-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsima Šiaurės Airijos vadovė: nebūsiu ginčų dėl „Brexito“ įkaite

Šiaurės Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill, turinti tapti provincijos pirmąja ministre, pirmadienį perspėjo, kad ji nebus ginčų dėl „Brexito“, trukdančių suformuoti naują valdžios pasidalijimo vyriausybę Belfaste, įkaite.
Michelle O'Neill
Michelle O'Neill / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės sekretorius Šiaurės Airijai Brandonas Lewisas paragino visas provincijos partijas suformuoti vyriausybę po praėjusią savaitę vykusių rinkimų, kuriuose pirmą kartą triumfavo proairiška „Sinn Fein“.

Visų penkių pagrindinių politinių partijų atstovai susitiko derybų su B. Lewisu Šiaurės Airijos parlamente Belfaste. Derybos įvyko pirmą jų sugrįžimo į darbą dieną po to, kai „Sinn Fein“ nutraukė šimtmetį trukusį probritiškų junionistų dominavimą Šiaurės Airijoje.

Tačiau per rinkimus antroje vietoje likusi probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) pareiškė, kad prie naujos vyriausybės prisidės tik išsprendus visus klausimus dėl prekybos po „Brexito“ tvarkos. Dėl to vyriausybės formavimo procesas galėtų užsitęsti ne vieną mėnesį.

M.O'Neill pirmadienį sakė, kad „ne tik DUP, bet ir Didžiosios Britanijos vyriausybė turi pripažinti ir gerbti demokratinius šių rinkimų rezultatus“.

DUP vasario mėnesį sužlugdė ankstesnę provincijos vyriausybę atšaukdama savo pirmąjį ministrą. partija žengė šį žingsnį protestuodama prieš Šiaurės Airijos protokolą.

Šis protokolas, JK išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimo dalis, numato į Šiaurės Airiją iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių patikrinimus ir iš esmės išlaiko provinciją ES prekybos taisyklių sferoje.

DUP nuogąstauja, kad tokiu būdu sukuriama siena Airijos jūroje, o Šiaurės Airija atitolinama nuo likusios JK dalies, taip padidinant Airijos suvienijimo, kurio siekia „Sinn Fein“, tikimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius