Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimas JAV karinių pajėgų Europoje vadas nori nuolatinės brigados Rytų Europoje

Būsimasis JAV karinių pajėgų Europoje vadas, generolas Curtisas Scaparrotti pareiškė, kad palaiko nuolatinės brigados dislokavimą Rytų Europoje. Ši brigada turėtų dar labiau atgrasyti provokacijomis Vakarus erzinantį Kremlių.
Generolas Curtisas Scaparrotti
Generolas Curtisas Scaparrotti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, generolas C.Scaparrotti JAV Senate teigė, kad palaiko JAV lėktuvnešių dislokavimą Viduržemio jūroje. Jo teigimu, tai nusiųstų aiškesnę žinią Rusijai ir Iranui.

Kol kas dar nepatvirtintas, bet pagrindiniu kandidatu perimti JAV karinių pajėgų Europoje vadovo pareigas laikomas generolas ketina atsiliepti į Europos valstybių perspėjimus apie Rusijos keliamą grėsmę.

JAV metų pradžioje paskelbė, kad ketina keturgubai didinti gynybai skirtas išlaidas Europoje, taip pat pažadėjo tris rotacines brigadas Rytų Europoje (brigada susideda iš 4200–4700 karių).

Generolo C.Scaparrotti teiginiai turėjo patikti Lenkijos atstovams, kurie jau kurį laiką kalbėjo apie nuolatinių karinių pajėgų dislokavimo būtinybę. „Tokios pajėgos suteiktų truputį daugiau tvirtumo, pajėgumo santykių kūrime“, – Senate kalbėjo generolas.

Vertindamas Rusijos karo lėktuvų surengtą provokaciją Baltijos jūroje būsimasis JAV karinių pajėgų Europoje vadas taip pat nevyniojo žodžių į vatą, pavadindamas incidentą „pavojingu ir nepateisinamu“.

„Manau, kad Rusija bando mūsų ryžto ribas, tarptautinių susitarimų ribas“, – sakė C.Scaparrotti.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdoje vieši JAV karinis laivas „USS Donald Cook“
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdoje vieši JAV karinis laivas „USS Donald Cook“

„Iš karinės perspektyvos, mes turėtume plaukti ir skristi ten, kur mums leidžia tarptautinė teisė, turime būti stiprūs, siųsti aiškia ir nuolatinę žinią“, – kalbėdamas apie Rusijos provokacijas sakė generolas.

C.Scaparrotti neatmetė ir intensyvesnio Ukrainos karinių pajėgų ginklavimo bei treniravimo galimybės. Kaip pavyzdį jis pateikė galimą „Javelin“ prieštankinių raketų siuntimą.

Birželio mėnesį JAV ir NATO sąjungininkai planuoja dideles karines pratybas Lenkijoje, kuriose dalyvaus apie 25 tūkstančius karių. Rusija jau išreiškė nepasitenkinimą dėl tokio masto pratybų netoli jos sienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius