Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimasis Baltarusijos politologas: padorių žmonių režimui nereikia (nuotraukos)

Politologiją studijuojantis Aliaksandras šypteli išgirdęs klausimą, ar sekmadienį vykstantys Baltarusijos prezidento rinkimai bus liberalesni nei anksčiau. „Žodžiai „liberalūs rinkimai“ mūsų šalyje skamba kiek kvailai, nes jokių liberalių, sąžiningų rinkimų čia niekada nebuvo ir kol kas nebus“, – tvirtino penkto kurso studentas, kartu su draugais ketinantis balsuoti už Jungtinės piliečių partijos kandidatą į prezidentus Jaroslavą Romančiuką.
Vietos universitete politologiją studijuojantis Aliaksandras Baltarusijos prezidento rinkimuose balsuos už Jungtinės piliečių partijos kandidatą į prezidentus Jaroslavą Romančiuką.
Vietos universitete politologiją studijuojantis Aliaksandras Baltarusijos prezidento rinkimuose balsuos už Jungtinės piliečių partijos kandidatą Jaroslavą Romančiuką. / M.Nastaravičiaus nuotr.

Tačiau dabartinio šalies vadovo bendravardis netiki, kad jo pasirinktam kandidatui pavyks išplėšti antrąjį rinkimų turą, nepaisant to, kad, Aliaksandro nuomone, J.Romančiukas yra vienintelis kandidatas, turintis valstybės vadovui būtiną savybę – išmintį.

„Jis į rinkimus atėjo ne kaip opozicija dabartiniam prezidentui. Šis kandidatas sukūrė puikią programą, kurioje yra labai aiški Baltarusijos vizija. Tačiau, žinoma, rinkimus laimės A.Lukašenka, nes nei vienam padoriam žmogui režimas neleis ateiti į valdžią. Režimui padorių žmonių nereikia, nes tuomet režimas prarastų galią, kuri jam labai reikalinga“, – užtikrinu balsu dėstė 22-ejų pašnekovas.

Jam turėtų pritarti ir Dimitirijus. Tačiau jis režimo sako nebijantis, nes „režimas yra labiau mūsų visų galvose, o ne valstybėje“. Šalčio ir sniego nepaisantis vyras Minsko gatvėse agituoja balsuoti už  judėjimo „Europinė Baltarusija“ lyderį Andrejų Sanikovą.

Dabartiniam prezidentui atrodo, kad Baltarusijai vadovauti jis turi iki mirties. Nesąmonė. Kiek gi galima piktnaudžiauti įstatymais, naudotis KGB galia ir toliau mulkinti žmones? – klausė Dimitrijus.„Šis žmogus  yra patyręs, dirbo diplomatinį darbą, protingas, iš inteligentiškos šeimos. Man atrodo, kad mūsų šaliai tokio vadovo ir reikia. Pagalvokite pats: su Baltarusija dabar draugauja tik Venesuela ir Iranas. Kodėl? Tik dėl ekonominių priežasčių. Na taip, ir Rusija nėra priešas. Tačiau kitos šalys Baltarusiją mato kaip atsilikusią ir nedemokratišką valstybę. Mums reikia naujo vadovo, diplomato, kuris užtikrintų, kad šalis vystytųsi toliau“, – sakė A.Sanikovo rinkimų štabe dirbantis Dimitrijus.

„Nesąmonė. Kiek gi galima?“

Šiek tiek krypuodamas į šalis ir pūsdamas į pirštines orą 37-erių vyras suskubo pareikšti nuomonę, kodėl Baltarusijai „būtinai keistis“. Pasak jo, kalbant apie A.Lukašenką negalima ignoruoti istorijos faktų.

„Tikiu, kad 1994-aisiais mes turėjome skaidrius rinkimus, kuriuos laimėjo A.Lukašenka. Praėjo viena kadencija, praėjo antra kadencija, tačiau šiam žmogui to buvo maža. Dabartiniam prezidentui atrodo, kad Baltarusijai vadovauti jis turi iki mirties. Nesąmonė. Kiek gi galima piktnaudžiauti įstatymais, naudotis KGB galia ir toliau mulkinti žmones? Manau, kad jam laikas sustoti“, – dalindamas praeiviams lankstinukus ir kviesdamas „naujus metus pradėti su nauju prezidentu“ mintimis dalijosi Dimitrijus.

Ar jis tiki, kad jo palaikomas A.Sanikovas gali laimėti? „Nepriklausomos apklausos rodo, kad už šį kandidatą balsuos apie 30 proc. rinkėjų. Tačiau tiek jis negaus, nes rinkimai nebus sąžiningi. Antro turo tikrai nebus, nes A.Lukašenka gaus tiek balsų, kiek reikia. Bet ką mums daryti? Vis tiek agituojame ir tikime, kad kada nors ateis diena, kai Baltarusijoje prasidės rimtos permainos“, – vylėsi 15min.lt pašnekovas, modamas ranka į senyvo amžiaus moterį, kuri praeidama pro agitacinę palapinę kelis kartus garsiai šūktelėjo – „esate tikri ožiai“.

„A.Lukašenka mums pastatė naują namą“

Permainų laukia tikrai ne visi. Užtenka ateiti iki Minske esančios Spalio aikštės ir gali lengvai įsitikinti A.Lukašenkos populiarumu. Šioje aikštėje įrengta ledo čiuožykla, nepaisant to, kad opozicijos kandidatai sekmadienį čia ketina rengti mitingą ir raginti nepripažinti rinkimų rezultatų.

Minske gyvenantis Dimitrijus agituoja rinktis alternatyvą dabartiniam Baltarusijos prezidentui ir balsuoti už judėjimo „Europinė Baltarusija“ lyderį Andrejų Sanikovą.
Minske gyvenantis Dimitrijus agituoja rinktis alternatyvą dabartiniam prezidentui ir balsuoti už judėjimo „Europinė Baltarusija“ lyderį Andrejų Sanikovą.

Tačiau opozicijos raginimai sekmadienį išeiti į gatves ir pareikšti nepasitenkinimą dėl esą suvaržytos piliečių laisvės, nevienodų kandidatų galimybių reikštis prieš rinkimus bei galimo rezultatų klastojimo į čiuožinėjančius žmones besižvalgančiam 47-erių Anatolijui nepasirodė verti dėmesio.

„Nežinau, ką jie nori pasiekti eidami į tuos mitingus. Pasižiūrėkite, žmonės čia laimingi. Jiems nieko netrūksta. O dėl ledo – juk opozicija ir yra opozicija. Jeigu ji tikra opozicija, tai jai šitas ledas neturėtų būti baisus – ateis ir mitinguos. Tačiau aš nesuprantu, dėl ko ta opozicija kovoja. Jie nenori pripažinti labai paprasto fakto – dabartinį prezidentą remia daugiau kaip du trečdaliai šalies gyventojų“, – kalbėjo vyras, dirbantis Baltarusijos sveikatos apsaugos sistemoje.

A.Lukašenkos pergale neabejoja ir privačioje bendrovėje buhaltere dirbanti 55-erių Jelena. Ji sako net negalvojanti eiti į sekmadienio mitingą, nes „tiesiog mylinti esamą prezidentą“. „Žmogus dirba ir mums visiems nuo jo darbo tik geriau. Aš nesuprantu, kodėl jums, žurnalistams, atrodo, kad šitas žmogus daro kažką bloga? Ko jums trūksta čia?“, – raukdama antakius klausė moteris, suskubusi papasakoti apie prieš dešimtmetį šeimai atsitikusią nelaimę.

„Sudegė mūsų namas. Su dviem vaikais likome gyventi sodo namelyje. Ar jūs žinote, ką padarė prezidentas? Atsiuntė savo žmogų, kuris viską apskaičiavo, apžiūrėjo ir po metų mes turėjome naują namą. Taigi, A.Lukašenka mums pastatė naują namą. Tai už ką man dar balsuoti? Su vyru išklausėme visų opozicijos kandidatų agitacines programas per televiziją. Juokas ima. Jie nieko nesiūlo. Siūlo tik keisti prezidentą. O kas po to – tik jie vieni žino“, – įsikibusi vyrui į parankę išdėstė Jelena, vildamasi, jog sekmadienio rinkimuose A.Lukašenka nugalės be didesnės konkurencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius