-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimoji Lenkijos premjerė Ewa Kopacz: patyrusi, bet užsienio politikos neišmananti politikė?

Paskutiniam Vyriausybės posėdžiui antradienį pirmininkavęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas dovanų gavo krepšelį lenkiškų obuolių. Jį pakeisti turėtų Seimo pirmininkė Ewa Kopacz, naująjį Ministrų kabinetą žadanti suformuoti vėliausiai iki rugsėjo 25 dienos. Ši politikė nėra vertinama vienareikšmiškai. Jai priekaištaujama, kad, būdama tiek metų politikoje, ji iki šiol nesupranta jos dėsnių.
Loreta Graužinienė ir Ewa Kopacz
Loreta Graužinienė ir Ewa Kopacz / Krzysztof Białoskórski/sejm.gov.pl nuotr.

Vos 29 proc. lenkų tiki, kad E.Kopacz, tapsianti antrąja Lenkijos premjere moterimi per pastaruosius 25 metus, susitvarkys su naujomis pareigomis. Tokius skaičius rodo visuomenės nuomonės apklausa, kurią dienraščiui „Rzeczpospolita“ atliko IBRiS. Apklausa parodė, kad daugiau lenkų teigiamai vertina D.Tusko kaip premjero veiklą, nei tikisi gero E.Kopacz valdymo. Žmonės apklausti praėjus savaitei po D.Tusko išrinkimo ES Vadovų tarybos pirmininku.

D.Tuską teigiamai vertina 39 proc. apklaustųjų – pastarųjų padaugėjo 14 proc. punktų. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad rinkėjai tokie pat palankūs ir E Kopacz. Jie nežino, kokios būsimosios premjerės kompetencijos, tad neskuba rodyti jai palankumo.

D.Tuską teigiamai vertina 39 proc. apklaustųjų – pastarųjų padaugėjo 14 proc. punktų. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad rinkėjai tokie pat palankūs ir E Kopacz.

Kritikuoja už nenuovokumą

Žiniasklaida vertina E.Kopacz nevienareikšmiškai.

Kaip rašo Stanislawas Janeckis, savaitraščio „wSieci“ („Tinkle“) publicistas, posakis „juokai baigėsi, prasideda laiptai“ puikiai tiktų būsimajai premjerei. Nes jai tikrai baigėsi visi juokai, kai buvo paskirta D.Tusko įpėdine.

„Problema yra tai, kad pati E.Kopacz to nesuvokia arba tik minimaliai suvokia. „Piliečių platformos“ (PP) veikėjai jau per partijos susirinkimą, kai D.Tuskas paskelbė apie ją kaip galimą kandidatę į ministres pirmininkes, taip E.Kopacz gyrė, kad ji galėjo ir įtikėti esanti ta, kas nėra“, – savo straipsnyje wpolityce.pl rašė S.Janeckis.

E.Kopacz aktyvioje politikoje yra jau keliolika metų, tačiau mažai politikų su tokia patirtimi ir užimančių tokias aukštas pareigas taip blogai gaudosi politikoje, toliau kritiką beria būsimai premjerei S.Janeckis. „Tiesiog E.Kopacz niekada savarankiškai politikoje nefunkcionavo. Ir niekada jos sprendimai nebuvo galutiniai. Visada kažkas ją koregavo, taisė, nukreipinėjo, blokavo ar uždegdavo žalią šviesą“, – tvirtina publicistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ewa Kopacz
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ewa Kopacz

Didelės valstybės, turinčios išorinę rytinę ES sieną, premjeras turėtų būti asmenybė, puikiai besiorientuojanti užsienio, gynybos ir saugumo politikoje, gebanti priimti drąsius bei tinkamus sprendimus, mokėti susirungti su stipriais priešininkais, nepasiduoti jų įtakai, gąsdinimams ir pan. o E.Kopacz, S.Janeckio teigimu, per keliolika politikoje praleistų metų nė vienos iš šių savybių nepademonstravo.

Neišmano saugumo, gynybos, užsienio politikos?

Publicistas tvirtina, kad apie saugumą, gynybą ir užsienio politiką E.Kopacz neišmano nieko. Esą ji nenusimano ir apie ūkį, kuris nestabiliais laikais yra taip pat svarbus, kaip ir kariuomenė, diplomatija ar slaptosios tarnybos.

Tiesiog E.Kopacz niekada savarankiškai politikoje nefunkcionavo. Ir niekada jos sprendimai nebuvo galutiniai. Visada kažkas ją koregavo, taisė, nukreipinėjo, blokavo ar uždegdavo žalią šviesą, – tvirtina S.Janeckis.

„Žinoma, premjeras gali turėti daugybę patarėjų, kurie bus jo smegenys, bet joks patarėjas nepakeis premjero ar premjerės priimant sprendimus. Premjeras turi būti kompetentingas valstybei svarbiais klausimais, kad galėtų priiminėti sprendimus ir sekti jų įgyvendinimą arba pakankamai greitai juos atšaukti. Ramiais laikais šie trūkumai nėra šaliai labai nesaugūs, nes klaidingus sprendimus gali suskubti pataisyti patarėjai. Bet neramiais laikais tam nėra laiko, o blogi sprendimai, delsimas arba nepastovumas gali turėti katastrofiškas pasekmes“, – aiškina publicistas.

Išvada, kurią perša S.Janeckis, paprasta – E.Kopacz nėra pasiruošusi tokioms pareigoms. Nepaisant to, kad didžiojoje politikoje ši moteris yra nuo 2001-ųjų, iki šiol išlieka tarsi baltas popieriaus lapas ir visiškai neperprantama. Ją atpažįsta, bet tai neturi įtakos jos politinei patirčiai. „Kadangi keliolika metų E.Kopacz taip patikimai slėpė savo politinę kompetenciją, niekas neturi jokių įrodymų, kad ji iš viso yra“, – ironiškai baigia S.Janeckis.

E.Kopacz taps antrąja moterimi premjere Lenkijoje. 1992-1993 metais Vyriausybei vadovavo Hanna Suchocka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius