-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvę pasaulio lyderiai ragina JAV netaikyti nuosavybę ginančių taisyklių vakcinoms

Maždaug 170 buvusių valstybių vadovų ir Nobelio premijos laureatų paragino JAV atsisakyti intelektinę nuosavybę ginančių taisyklių taikymo vakcinoms nuo COVID-19, kad neturtingos šalys galėtų greičiau pradėti imunizavimo procesą.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį vakare paskelbtame atvirame laiške JAV prezidentui Joe Bidenui lyderių grupė rašo, kad yra „labai susirūpinusi dėl labai lėtos pažangos“ didinant prieigą prie vakcinų ir spartinant skiepijimą mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse.

Nors Jungtinėse Valstijose ir daugelyje turtingesnių valstybių vykstanti vakcinacijos kampanija jų piliečiams suteikia vilties, „didžioji pasaulio dalis tos vilties dar nemato“, rašome laiške, tarp kurį pasirašiusiųjų yra Nobelio premijos laureatai Muhammadas Yunusas, Josephas Stiglitzas ir Mohamedas ElBaradei, buvę valstybių vadovai Michailas Gorbačiovas, Francois Hollande'as ir Gordonas Brownas.

Laiške sakoma, kad grupę „padrąsino“ tai, kad J.Bideno administracija svarsto galimybę laikinai netaikyti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) intelektualinės nuosavybės taisyklių COVID-19 pandemijos metu, kaip to prašo Pietų Afrikos Respublika ir Indija.

Toks atsisakymas būtų „esminis ir būtinas žingsnis, siekiant užbaigti šią pandemiją“, nes tai padidintų pasaulinius gamybos pajėgumus, „kuriems netrukdytų pramoninės monopolijos, sukeliančios didžiulį tiekimo trūkumą, uždarantį prieigą prie vakcinų“.

Visiška intelektinės nuosavybės ir monopolijų apsauga neigiamai paveiktų pastangas imunizuoti visą pasaulį ir būtų pražūtinga JAV, sakoma laiške, kurį inicijavo organizacija „People's Vaccine Alliance“, vienijanti organizacijų ir aktyvistų grupes, kovojančias už vakcinų nuosavybės teisių ir patentų panaikinimą.

„Jeigu virusas būtų paliktas klajoti po pasaulį, JAV žmonės, net paskiepyti, ir toliau susidurtų su naujomis viruso mutacijomis“, – perspėjama laiške.

Prieš kelias dienas Pasaulio sveikatos organizacija atkreipė dėmesį į tai, kad vakcinos nuo COVID-19 yra sunkiai prieinamos vargingesnėse šalyse.

„Vakcinų platinimas pasaulyje išlieka šokiruojančiai nesubalansuotas “, – penktadienį sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus.

Remiantis naujienų agentūros AFP duomenimis, daugiau nei 732 mln. dozių vakcinų nuo COVID-19 dozių buvo išplatinta po mažiausiai 195 pasaulio teritorijas.

Maždaug 49 proc. vakcinos dozių buvo sunaudota dideles pajamas turinčiose šalyse, kur gyvena maždaug 16 proc. pasaulio gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius