-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Amerikos pajėgų Europoje vadas: per artimiausius 15 metų gali kilti JAV ir Kinijos karas

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas trečiadienį labai tikėtinu pavadino scenarijų, kad per artimiausius 15 metų kils Jungtinių Valstijų ir Kinijos karas.
Benas Hodgesas
Benas Hodgesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot atsargos generolo leitenanto Beno Hodgeso, sąjungininkams europiečiams patiems teks labiau rūpintis savo saugumu, kuriam grėsmę kelia vis ryžtingiau veikianti Rusija, nes Amerika bus priversta daugiau dėmesio skirti savo interesų gynimui Ramiojo vandenyno regione.

„Jungtinėms Valstijoms reikalingas labai tvirtas europinis ramstis. Manau, kad per 15 metų – tai nėra neišvengiama, bet labai tikėtina – kariausime su Kinija“, – per Varšuvos saugumo forumą, dviejų dienų Centrinės Europos lyderių ir karinių bei politinių ekspertų susitikimą, didelei auditorijai sakė B.Hodgesas.

„Atsakydamos į Kinijos keliamą grėsmę, Jungtinės Valstijos nepajėgios daryti visų būtinų dalykų tiek Europoje, tiek Ramiajame vandenyne“, – pareiškė dimisijos generolas.

B.Hodgesas vadovavo JAV sausumos pajėgoms Europoje nuo 2014-ųjų iki praėjusių metų.

Dabar jis dirba strategijos ekspertu Europos politikos analizės centre – Vašingtone įsikūrusiame tyrimų institute.

Tačiau net kintant Vašingtono geopolitiniams prioritetams amerikiečių įsipareigojimas NATO tebelieka „nepalaužiamas“, patikino B.Hodgesas.

Jis pridūrė esąs įsitikinęs, jog dabartinė JAV administracija laiko Europos saugumą svarbiu savo interesu, nors prezidentas Donaldas Trumpas kartais ir reikšdavo abejones šio Vakarų valstybių karinio aljanso nauda.

B.Hodgesas vadovavo JAV sausumos pajėgoms Europoje nuo 2014-ųjų iki praėjusių metų

„Taigi, pamatysite, kad mes toliau investuosime į Europą, toliau rengsime rotacines pajėgas, taip pat dislokuosime nuolatinių pajėgų, ruošdamiesi galimam scenarijui, kad per 10 ar 15 metų turėsime kariauti Ramiojo vandenyno regione“, – nurodė B.Hodgesas.

Kaip naujienų agentūrai AP sakė buvęs JAV pajėgų Europoje vadas, neseniai įvykęs incidentas, per kurį Kinijos karo laivas vos nesmogė JAV eskadriniam minininkui ginčytinoje Pietų Kinijos jūros akvatorijoje, yra vienas iš daugybės ženklų, liudijančių apie „nuolat aštrėjančius santykius ir didėjančią konkurenciją visose įvairiose srityse“.

Susirūpinimą B.Hodgesui kelia ir tai, kad Pekinas „nuolat vagia technologijas“ ir perima tarptautinės infrastruktūros kontrolę, finansuodamas projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius