Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Buvęs D.Trumpo bendražygis įtariamas iš Viktoro Janukovyčiaus partijos gavęs 750 tūkst. dolerių

Ukrainos parlamento narys, priklausantys Petro Porošenkos blokui, Serhijus Leščenka pareiškė, kad buvęs Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas 2009 metais iš tuomečio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vadovautos Regionų partijos per fiktyvias sutartis gavo 750 tūkst. dolerių. Tuo metu P.Manafortas ėjo prezidento patarėjo pareigas.
Paulas Manafortas
Paulas Manafortas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Mano tyrimo metu paaiškėjo, kad P.Manafortas naudojosi ofšorinėmis kompanijomis ir fiktyviomis sąskaitomis, kad gautų pinigų iš korumpuoto Ukrainos lyderio V.Janukovyčiaus“, – S.Leščenkos spaudos konferencijoje pasakytus žodžius cituoja unian.net.

Parlamentaras priminė, kad pernai aptikta Regionų partijos „juodoji buhalterija“, kurioje paminėta ir P.Manaforto pavardė. „Tyrimo metu pavyko nustatyti vieną pavedimą, kuriuo V.Janukovyčius pervedė pinigus P.Manafortui. Kalba eina apie įmokas nuo 2009 metų spalio 14 dienos. Tai pavedimai, kurių bendra suma yra 750 tūkst. JAV dolerių“, – teigė S.Leščenka.

Anot S.Leščenkos, buhalterinėse partijos knygose tik nurodyta: „Manafort – 750 tūkst. dolerių“. „Pinigai buvo pervesti į P.Manaforto sąskaitą „Wachovia“ banke Virdžinijos valstijoje, Aleksandrijos mieste, Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – sakė parlamento narys, pridurdamas, kad šituos pinigus P.Manafortas gavo iš Belize registruotos ofšorinės kompanijos „Neocom Systems Limited“, kurios sąskaita atidaryta Biškeke, Kirgizijoje, banke „Asia Universal Bank“, kuris bankrutavo prieš kelerius metus.

Ir tai esą nebuvo atlygis už P.Manaforto politines konsultacijas ar kitas paslaugas V.Janukovyčiui, o sudarius sutartį, kuri, anot S.Leščenkos, „turi visus fiktyvumo ir sukčiavimo su tikslu plauti pinigus ir falsifikuoti finansinius sandorius požymius“.

Anot S.Leščenkos, buhalterinėse Regionų partijos knygose tik nurodyta: „Manafort – 750 tūkst. dolerių“.

Ukrainos parlamento nario žiniomis, pagal tą sutartį P.Manafortas esą turėjo pristatyti 501 kompiuterį fiktyviai įmonei Belgijoje. „Mano turimais duomenimis, tai buvo viena iš schemų, kuriomis naudojosi Regionų partija plaudama pinigus. Jie turėjo sąskaitas, taip pat ir Kirgizijoje, į kurias gaudavo pinigus ir vykdydavo mokėjimus. Tai buvo nelegalūs mokėjimai, nes jokia prekyba kompiuteriais nei P.Manafortas, nei Regionų partija neužsiėmė“, – kalbėjo S.Leščenka.

Ir tokiu būdu P.Manafortas legaliai gavo pinigus į savo sąskaitą JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius

„The New York Times“ išsiaiškino, kad buvęs tuomečio kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovas P.Manafortas (iš šių pareigų jis pasitraukė pernai rugpjūčio 19 d.) galėjo gauti 12,7 mln. dolerių iš Regionų partijos „juodosios“ kasos, kai bendradarbiavo su V.Janukovyčiumi.

Prieš kelias savaites unian.net citavo „Independent“, kuriame skelbta, kad vasarį buvo įsilaužta į P.Manaforto dukrų telefonus ir nutekintas jų susirašinėjimas nuo 2012 m. spalio iki 2016-ųjų rugsėjo. Viena iš žinučių, kurią siuntė viena sesuo kitai, galimai buvo tokia: „Neapgaudinėk savęs, pinigai, kuriuos turim, yra kruvini pinigai“. Leidinys „Politico“ pasidalino įtarimais, kad P.Manaforto dukra turi omeny tai, jog jos tėvas galimai susijęs su kruvinais įvykiais Kijeve 2014 metais, kai Maidane buvo nušauta apie 100 protestuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius