Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Buvęs D.Trumpo bendražygis S.Bannonas keičia toną: susitikimas su rusais „Trump Tower“ buvo „išdavikiškas“

Buvęs JAV prezidento vyresnysis patarėjas Stephenas Bannonas, kurio Baltuosiuose rūmuose jau nėra, netikėtai pareiškė, kad Donaldo Trumpo sūnaus susitikimas su grupe svečių iš Rusijos per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją buvo „išdavikiškas“ ir „nepatriotiškas“, rašo „The Guardian“. Tuo tarpu į buvusio patarėjo žodžius vėliau trečiadienį sureagavęs D.Trumpas, tikina, kad S.Bannonas „išprotėjo“.
Stephenas Bannonas
Stephenas Bannonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Anksčiau S.Bannonas visada gindavo D.Trumpą, kurio kampanijos komanda toliau tiriama dėl galimo susimokymo su Kremliumi.

Tačiau Michaelui Wolffui, itin laukiamos knygos „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ („Fire and Fury: Inside the Trump White House“), kurią bus galima įsigyti jau sausio 9-ąją, autoriui portalo „Breitbart News“ vadovas kalbėjo visai kitaip. „The Guardian“ gavo knygos kopiją.

„Išlukštens kaip kiaušinį“

S.Bannonas susitikimą Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ tarp Donaldo Trumpo jaunesniojo ir kelių Rusijos piliečių 2016-aisiais pavadino „išdavikišku“ ir „nepatriotišku“.

Be to, kalbėdamasis su M.Wolffu jis įspėjo, kad tyrimo dėl galimo D.Trumpo kampanijos komandos susimokymo su Kremliumi epicentre atsidurs įtarimai dėl pinigų plovimo, ir išsakė tokią prognozę: „Jie išlukštens Doną Juniorą (D.Trumpo sūnų, – red.) kaip kiaušinį per nacionalinę televiziją.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis

Skelbiama, kad naujoji M.Wolffo knyga yra paremta daugiau nei 200 pokalbių su prezidentu, D.Trumpo vidiniu ratu ir kitais Baltųjų rūmų administracijos nariais.

Amazon.com nuotr./Knyga „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“
Amazon.com nuotr./Knyga „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“

Knygoje pasakojama apie administraciją, kuri neišbrenda iš krizių ir kurios nariai net atvirai reiškia neapykantą D.Trumpui. Jos pasirodymo nekantriai laukia visas JAV politinis elitas Vašingtone.

S.Bannonas tris paskutinius prezidento rinkimų kampanijos mėnesius vadovavo D.Trumpo kampanijai, o po stulbinančios turtuolio pergalės maždaug septynis mėnesius ėjo vyresniojo Baltųjų rūmų stratego pareigas.

Būtent S.Bannonas, kuris nuo vasaros vėl vadovauja kraštutinės dešiniosios krypties tinklalapiui „Breitbart News“, yra centrinė knygos figūra – jo spalvingų pasisakymų čia tikrai daug.

O ypač kandžiai jis kalba apie 2016 metų birželį įvykusį D.Trumpo jaunesniojo, prezidento žento Jaredo Kushnerio, tuomečio kampanijos vadovo Paulo Manaforto susitikimą su ruse teisininke Natalija Veselnickaja dangoraižyje „Trump Tower“ Niujorke.

„Reikėjo skambinti FTB“

N.Veselnickąją į Niujorką tuomet atlydėjo JAV pilietis, lobistas Rinatas Achmečinas – buvęs sovietų žvalgybos pareigūnas, tarnavęs per Afganistano karą.

„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja
„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja

Taip pat – Rusijos oligarcho Araso Agalarovo kompanijos „Crocus Group“ viceprezidentas Ikė Kaveladzė, vertėjas Anatolijus Samočiornovas.

Prieš tai tarpininkas Robas Goldstone'as D.Trumpui jaunesniajam elektroniniais laiškais buvo pažadėjęs pateikti D.Trumpo varžovę Hillary Clinton „inkriminuojančius“ dokumentus. D.Trumpas jaunesnysis ne kreipėsi į pareigūnus, o atsakė: „Man tai patinka.“

S.Bannonas: „Trys įtakingi kampanijos vyrukai pamanė, kad nieko čia baisaus susitikti su užsienio vyriausybe „Trump Tower“ konferencijų kambaryje 25-ajame aukšte – be jokių teisininkų.“

Apie susitikimą pernai liepą pranešė „The New York Times“, o D.Trumpas jaunesnysis buvo priverstas gintis, esą jokia informacija nebuvo pasidalinta.

Anot M.Wolffo, S.Bannonas jam netrukus ironizuodamas pasakė: „Trys įtakingi kampanijos vyrukai pamanė, kad nieko čia baisaus susitikti su užsienio vyriausybe „Trump Tower“ konferencijų kambaryje 25-ajame aukšte – be jokių teisininkų. Nebuvo jokių teisininkų.“

„Net jei manytume, kad tai nebuvo išdavikiška ar nepatriotiška – aš manau, kad buvo, reikėjo iškart skambinti FTB (JAV Federaliniam tyrimų biurui, – red.)“, – teigė S.Bannonas.

Jo teigimu, jei jau norėta surengti susitikimą su rusais, jį reikėjo suorganizuoti kokiame nors viešbutyje „Holiday Inn“ Naujajame Hampšyre – „su savo teisininkais, kurie būtų susitikę su tais žmonėmis“.

Esą tuomet bet kokią informaciją būtų galima numesti kur nors į „Breitbart“ ar panašiai, galbūt rimtesnei žiniasklaidai: „Tu (tos informacijos, – red.) nematai, tu nežinai, nes tau nereikia žinoti. Tačiau būtent tokius jie turėjo ekspertus.“

D.Trumpas: S.Bannonas „išprotėjo“

Baltųjų rūmų išplatintoje pozicijoje vėliau trečiadienį reaguodamas į buvusio bendražygio žodžius D.Trumpas pratrūko ir S.Bannoną apkaltino netekus proto.

„S.Bannonas neturi nieko bendro nei su manimi, nei su mano prezidentavimu. Kai jis buvo atleistas, jis ne tik neteko savo darbo, bet ir proto. Steve'as buvo darbuotojas, dirbęs man, kai aš įveikiau 17 kandidatų. Ir dabar priklausydamas tik pats nuo savęs, jis gali suprasti, kad pergalė nėra tokia lengva, kaip kad aš parodau. Steve'as prie mūsų istorinės pergalės prisidėjo labai mažai“, – tikino D.Trumpas.

„Kushnerio šūdas – slidus“

Pernai liepą, D.Trumpui atleidus FTB direktorių Jamesą Comey, specialiuoju prokuroru, kurio komanda tiria Rusijos kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimų procesą, buvo paskirtas Robertas Muelleris.

R.Muellerio komanda jau paskelbė kaltinimus keturiems D.Trumpo aplinkos nariams, o tarp jų yra buvęs kampanijos vadovas Paulas Manafortas ir buvęs prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.

Pinigų plovimu kaltinamas P.Manafortas teisme pareiškė esąs nekaltas, o M.Flynnas pripažino kaltę dėl melo FTB. S.Bannono vadovaujamas „Breitbart News“ pastarosiomis savaitėmis skelbė, kad R.Muellerio komanda „nusistačiusi“ prieš D.Trumpą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris

Pats prezidentas interviu „The New York Times“ sakė manantis, kad specialusis tyrimas „bus sąžiningas“, bet teigė, esą tyrimas kenkia JAV įvaizdžiui. D.Trumpas ir jo sąjungininkai neigia bet kokį susimokymą su Rusija.

Savo ruožtu S.Bannonas, kaip rašo M.Wolffas, nesutiko su D.Trumpo sprendimu atleisti FTB direktorių J.Comey. Be to, jis įspėja, kad Baltųjų rūmų viltims dėl greitos R.Muellerio vykdomo tyrimo pabaigos nelemta išsipildyti.

„Jūs suprantate, kur tai veda, – teigė S.Bannonas. Visa tai – apie pinigų plovimą. Muelleris į komandą pasirinko prokurorą Andrew Weissmanną, o jis – pinigų plovimo vyrukas.

Jų maršrutas su*isto Trumpo link driekiasi pro Paulą Manafortą, Donaldą jaunesnįjį ir Jaredą Kuschnerį.“

Praėjusį mėnesį pranešta, kad federaliniai tyrėjai pareikalavo dokumentų iš „Deutsche Bank“ – didžiausio Vokietijos banko, kuris yra paskolinęs šimtus milijonų dolerių J.Kushnerio nekilnojamojo turto imperijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris
„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris

Pernai sausį Niujorko ir britų tarnybos skyrė „Deutsche Bank“ beveik 630 mln. dolerių baudą dėl pinigų plovimo Rusijoje. Bankas per vadinamuosius veidrodinius sandorius tarp savo biurų Maskvoje, Londone ir Niujorke iš Rusijos išvedė per 10 mlrd. dolerių.

„Kalba eina apie „Deutsche Bank“ ir visą tą Kushnerio šūdą. Kushnerio šūdas yra slidus. Per jį ir bus einama prie Trumpo. Jie suvystys tuos du vyrukus“, – tvirtino S.Bannonas, pats tikinantis, kad nepažįsta jokių rusų ir neliudys jokiose bylose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje