-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvęs D.Trumpo kampanijos vadovas prieš rinkimus Rusijos milijardieriui siūlė teikti informaciją

Likus mažiau nei savaitei iki Donaldo Trumpo paskelbimo Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą, tuometinis jo kampanijos vadovas Paulas Manafortas rusų milijardieriui, glaudžiai susijusiam su Kremliumi, siūlė privačiai suteikti informacijos apie kampaniją, šaltiniai teigė „The Washington Post“.
Paulas Manafortas
Paulas Manafortas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Anot šaltinių, P.Manafortas tarpininkui siuntė elektroninį laišką, kuriame prašė perduoti žinutę Olegui Deripaskai. Su šiuo rusų milijardieriumi P.Manafortą anksčiau siejo verslo ryšiai.

„Jei jam reikia privačiai suteikti informacijos, galime tai suorganizuoti“, – 2016-ųjų liepos 7 dieną siųstame elektroniniame laiške rašė P.Manafortas. Šį laišką, kaip ir kitus P.Manaforto susirašinėjimus, skaitė „The Washington Post“.

Elektroniniai laiškai, kaip ir dešimtys tūkstančių kitų dokumentų, buvo perduoti Kongreso tyrėjams ir specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio komandai. Jie tiria, ar artimi D.Trumpo aplinkos žmonės yra susiję su Maskvos bandymu paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

Tiesa, nėra įrodymų, kad O.Deripaska priėmė P.Manaforto pasiūlymą ir milijardieriui iš tiesų buvo teikiama informacija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

Vis dėlto tyrėjai mano, kad susirašinėjimas, atspindintis P.Manaforto siekį pasinaudoti svarbiomis pareigomis D.Trumpo komandoje, galimai atvėrė kelią Rusijos interesams JAV prezidento rinkimų kampanijoje.

Teisinasi skolomis

Kampanijos metu P.Manafortas susirašinėjo su ilgamečiu savo darbuotoju iš Kijevo Konstantinu Kilimniku. Laiškuose daugiausia buvo kalbama apie pinigus, kuriuos P.Manafortui skolingi klientai iš Rytų Europos.

P.Manafortas ir K.Kilimnikas susirašinėjo kodiniais žodžiais, O.Deripaska nebuvo tiesiogiai minimas.

P.Manafortas ir K.Klimnikas susirašinėjo neapibrėžtais terminais, O.Deripaska nebuvo tiesiogiai minimas.

Tyrėjai mano, kad pagrindinėse pastraipose kalbama apie O.Deripaską, jis čia vadinamas „OVD“, sakė elektroninius laiškus skaitę šaltiniai.

Viename laiške minimas rusiškas delikatesas „juodieji ikrai“. Manoma, kad tai – užslėpta aliuzija į mokėjimus, kuriuos P.Manafortas tikėjosi gauti iš buvusių klientų.

Praėjus keletui dienų po to, kai D.Trumpas paskyrė P.Manafortą kampanijos strategu, jis, omeny turėdamas gerėjančią savo reputaciją, klausė: „Kaip pasinaudosime norėdami gauti viską?“

P.Manaforto atstovas spaudai Jasonas Maloni trečiadienį tikino, kad susirašinėjamas tebuvo „nekaltos“ pastangos atgauti praeities skolas. „Ne paslaptis, kad buvę klientai skolingi ponui Manafortui“, – teigė J.Maloni.

Anot J.Maloni, O.Deripaskai nebuvo teikiama informacija, tačiau elektroniniame laiške P.Manafortas siūlė, kad informavimas apie rinkimų kampaniją taptų reguliarus.

Tyrėjų spaudimas

Tūkstančiai elektroninių laiškų nepadeda susidaryti aiškaus situacijos paveikslo. Pavyzdžiui, gegužės susirašinėjimas atskleidžia, kad P.Manafortas atmetė neapmokamo kampanijos patarėjo pasiūlymą, jog D.Trumpas turėtų keliauti į užsienį susitikti su aukščiausio rango Rusijos lyderiais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Mums reikia ko nors, kas pasakytų, kad DT ten nekeliaus“, – „The Washington Post“ skaitytame elektroniniame laiške rašė P.Manafortas.

Toks susirašinėjimas su K.Kilimniku P.Manafortą pastato į dar sudėtingesnę padėtį. Jo rizikingi nekilnojamojo turto sandoriai ir sąskaitos užsienio bankuose jau pateko į R.Muellerio ir Kongreso tyrėjų akiratį tyrime dėl Maskvos bandymo kištis į JAV prezidento rinkimus.

P.Manafortui artimi asmenys mano, kad R.Muellerio tikslas – priversti buvusį kampanijos vadovą nusigręžti nuo buvusių bendradarbių D.Trumpo komandoje ir suteikti informacijos apie juos.

P.Manafortui artimi asmenys mano, kad R.Muellerio tikslas – priversti buvusį kampanijos vadovą nusigręžti nuo buvusių bendradarbių D.Trumpo komandoje ir suteikti tyrimui naudingos informacijos.

Vieną ankstų rugpjūčio rytą P.Manaforto namuose buvo atlikta krata.

R.Muelleris taip pat pakvietė J.Maloni, P.Manaforto atstovą spaudai ir buvusį P.Manaforto advokatą liudyti prieš prisiekusiųjų žiuri.

Praeitą mėnesį R.Mullerio komandos nariai pasakė P.Manafortui ir jo teisininkams, kad jam gali būti pareikšti kaltinimai bei paskatino jį bendradarbiauti suteikiant informacijos apie kitus kampanijos narius.

„The New York Times“ šią savaitę pranešė, kad prokurorai grasino P.Manafortui pateikti kaltinimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

Bėdos dėl vizos

O.Deripaska – vienas turtingiausių Rusijos žmonių, laikomas svarbiu prezidento Vladimiro Putino sąjungininku. 2006-aisiais „WikiLeaks“ nutekintoje JAV diplomatinėje telegramoje O.Deripaska priskiriamas „prie 2–3 oligarchų, su kuriais Putinas reguliariai bendradarbiauja“.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Anot „The Wall Street Journal“, milijardieriui nepavyko gauti vizos kelionei į JAV. Priežastis – įtarimai, kad jis yra susijęs su organizuotu nusikalstamumu Rusijoje. Tiesa, pats O.Deripaska savo kriminalinius ryšius neigia.

Anot buvusių JAV pareigūnų, rusų pareigūnai pastaraisiais metais dažnai iškeldavo vizos klausimą JAV diplomatams.

Anot buvusių JAV pareigūnų, rusų pareigūnai pastaraisiais metais dažnai iškeldavo vizos klausimą JAV diplomatams.

2008-aisiais vienas iš P.Manaforto verslo partnerių Rickas Davisas suorganizavo O.Deripaskos ir tuometinio kandidato į JAV prezidento postą Johno McCaino susitikimą tarptautinėje ekonomikos konferencijoje Šveicarijoje.

Tuo metu R.Davisas nebedirbo P.Manaforto įmonėje, o užėmė J.McCaino kampanijos vadovo pareigas. Tai sukėlė politinę audrą, kadangi J.McCainas ilgą laiką kritikavo V.Putiną.

„The Washington Post“ 2008-aisiais rašė, kad O.Deripaska po susitikimo dėkojo R.Davisui ir P.Manafortui už organizavimą.

O.Deripaskos ir J.McCaino susitikimo metu P.Manafortas dirbo Ukrainoje – patarinėjo Rusijai palankiai politinei partijai. 2010-aisiais jis padėjo Ukrainos prezidentu išrinkti Viktorą Janukovyčių, kuris 2014-aisiais buvo nuverstas ir pabėgo į Maskvą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas

Tiek P.Manafortas, tiek O.Deripaska patvirtino, kad juos siejo verslo ryšiai – P.Manafortui buvo mokama už konsultacijas investicijų klausimais.

Elektroniniai laiškai įrodo, kad penkis mėnesius dirbdamas D.Trumpo kampanijoje, P.Manafortas reguliariai bendravo su K.Kilimniku.

Šaltinių teigimu, sovietinės armijos veteranas K.Kilimnikas P.Manafortui Kijeve dirbo nuo 2005-ųjų. Pradėjęs kaip biuro vadybininkas ir vertėjas, vėliau padėjo palaikyti ryšius su O.Deripaska ir kitais.

Šaltinių teigimu, sovietinės armijos veteranas K.Kilimnikas P.Manafortui Kijeve dirbo nuo 2005-ųjų. Pradėjęs kaip biuro vadybininkas ir vertėjas, vėliau padėjo palaikyti ryšius su O.Deripaska ir kitais įtakingais asmenimis.

Anot P.Manafortui artimų asmenų, buvęs D.Trumpo kampanijos patarėjas ir K.Kilimnikas naudojo kodinę kalbą, kadangi vienas kitam perduodavo jautrią informaciją.

Liepos pabaigoje, praėjus aštuonioms dienoms po to, kai D.Trumpas buvo nominuotas Respublikonų partijos kandidatu, K.Kilimnikas susisiekė su P.Manafortu.

Liepos 29 dieną siųstame elektroniniame laiške K.Kilimnikas rašė susitikęs su asmeniu, „prieš keletą metų davusiu didžiausią juodųjų ikrų stiklainį“. Anot K.Kilimniko, užtruks šiek tiek laiko aptarti „ilgą ikrų istoriją“. Tuomet P.Manafortas ir K.Kilimnikas susitarė susitikti Niujorke.

Tyrėjai mano, kad aliuzija į brangų rusišką delikatesą gali reikšti praeities santykius tarp P.Manaforto ir O.Deripaskos. Kiti susirašinėjimą skaitę asmenys mano, kad „juodaisiais ikrais“ vadinami Ukrainos verslo gigantai, su kuriais P.Manafortą siejo verslo ryšiai.

P.Manafortas ir K.Kilimnikas jau anksčiau patvirtino, kad kampanijos metu palaikė ryšius, įskaitant ir susitikimus dviese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius