Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Europos Sąjungos vadovas tapo Japonijos haiku ambasadoriumi

Japonija paskyrė naują „haiku ambasadorių“, kuriam bus patikėta vykdyti poezijos diplomatiją, o juo taps buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy, pratęs prie dažniausiai proziškos Europos Sąjungos politikos.
Hermanas Van Rompuy
Hermanas Van Rompuy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Haiku – tai tradiciniai japoniški eilėraščiai, pagal šimtmečių senumo kanoną sudaryti iš 17 skiemenų (morų), išdėstytų trimis eilutėmis, iš kurių pirma ir paskutinė turi po penkis, o vidurinė – septynis skiemenis.

Tokiose eilėse paprastai vartojami sugretinimai, taip pat įprasta, kad jose paminimas koks nors metų laikas. Kaip ir daugelis japonų poezijos kūrinių, haikus nėra rimuojamas.

Buvęs Belgijos premjeras H.Van Rompuy, kuris yra prisidėjęs sprendžiant kai kuriuos itin opius klausimus, tokius kaip 2011 metų euro zonos skolų krizė, garsėja dėl savo pomėgio kurti haikus.

Jis yra išleidęs kelias savo poezijos knygas ir kai kada deklamuodavo haiku, atlikdamas diplomatines pareigas arba bendraudamas su tarptautine žiniasklaida.

Antradienį H.Van Rompuy susitiko su Japonijos premjeru Shinzo Abe, kuriam pažadėjo prisidėti stiprinant ES ir Japonijos santykius, sakoma Tokijo vyriausybės pranešime.

„Būdamas haiku poetas ir Japonijos draugas, tikiuosi toliau atlikti savo vaidmenį, kad būtų stiprinami Japonijos ir ES ryšiai“, – jis sakė Sh.Abe.

Be kita ko, buvęs ES prezidentas skatins haikų mėgėjų mainų programas Japonijoje ir Europoje.

Japonijos pietvakarinis Macujamos miestas, laikomas šiuolaikinio haikaus tėvyne, 2013 metais paskelbė H.Van Rompuy savo garbės piliečiu.

Japonija dažnai entuziastingai palaiko užsienio veikėjus, kurie demonstruoja besižavintys japonų kultūros aspektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius