Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs FTB vadovas: aukštas JAV pareigūnas 2017-aisiais aptarė D.Trumpo nušalinimą

JAV generalinio prokuroro pavaduotojas 2017-aisiais aptarė, kiek kabineto narių palaikytų prezidento Donaldo Trumpo nušalinimą nuo pareigų, sekmadienį paskelbtame interviu pareiškė buvęs laikinasis Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius. 
 Andrew McCabe'as
Andrew McCabe'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Andrew McCabe'o, prezidentui 2017 metų gegužės 9-ąją atleidus FTB direktorių Jamesą Comey, generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas prakalbo apie galimybę pasinaudojant JAV Konstitucijos 25-ąja pataisa nušalinti D.Trumpą.

„Rodas iškėlė šį klausimą ir aptarė jį su manimi, galvodamas apie tai, kiek kitų kabineto pareigūnų galėtų palaikyti tokį žingsnį", – televizijos CBS naujienų laidai „60 Minutes“ sakė A.McCabe'as.

Šio interviu ištrauka sekmadienio rytą buvo parodyta per CBS laidą „Face the Nation“.

R.Rosensteinas yra atmetęs pranešimus, kad aptarė D.Trumpo nušalinimo klausimą ir netgi galvojo slapta įrašyti savo pokalbius su prezidentu.

Per interviu CBS laidoje A.McCabe'ui buvo užduotas klausimas, ar atrodė, kad R.Rosensteinas ketina „vienu ar kitu būdu atsikratyti Jungtinių Valstijų prezidento“.

„To patvirtinti negaliu, – atsakė jis. – Bet galiu pasakyti, kad generalinio prokuroro pavaduotojas tuo metu tikrai buvo labai susirūpinęs dėl prezidento, dėl jo pajėgumo ir jo ketinimų.“

Prezidentas J.Comey atleido kilus įtampai dėl FTB tyrimo dėl galimų D.Trumpo kampanijos ryšių ir Maskvos siekiant pakreipti 2016-ųjų rinkimus jo naudai.

J.Comey yra sakęs, jog D.Trumpas spausdavo jį viešai paskelbti, kad tyrime jis nefigūruoja.

Vadovo atleidimas FTB sukėlė nerimą, ir A.McCabe‘as CBS sakė skubėjęs užtikrinti, jog tyrimas dėl Rusijos turi „absoliučiai tvirtą pagrindą“ ir jo negalima lengvai nutraukti.

Televizijai A.McCabe‘as tvirtino neprisimenantis, kokiomis aplinkybėmis pradėjo aptarinėti 25-ąją pataisą su R.Rosensteinu.

„Tai tiesiog buvo dar viena tema, prie kurios jis peršoko vidury vieno plataus masto pokalbio“, – sakė jis.

25-oji pataisa numato prezidento pakeitimo tvarką valstybės vadovo mirties, nušalinimo, atsistatydinimo ar nepajėgumo veikti atveju.

Pats A.McCabe‘as buvo atleistas 2018-ųjų kovą dėl to, kad per vidinį tyrimą buvo išsiaiškinta, jog jis, neturėdamas tam įgaliojimų, nutekino informacijos žiniasklaidai, ir „kelis kartus“ nebuvo visiškai atviras su departamento generaliniu inspektoriumi.

To FTB generalinio inspektoriaus tyrimo detalės paviešintos nebuvo, tačiau jis susijęs su 2016-ųjų FTB tyrimu dėl D.Trumpo konkurentės prezidento rinkimuose, demokratės Hillary Clinton.

JAV lyderis ne kartą kaltino A.McCabe'ą ir J.Comey saugant H.Clinton nuo baudžiamojo persekiojimo dėl privačių elektroninio pašto serverių naudojimo jai būnant valstybės sekretore bei dėl jos sutuoktinio, buvusio prezidento Billo Clintono, įkurto privataus fondo veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius