Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Buvęs JAV branduolinių ginklų kompleksas taps gamtos draustiniu

Kolorado valstijoje šeštadienį bus atidarytas unikalus gamtos draustinis, įkurtas buvusios branduolinių ginklų gamyklos vietoje.
Roki Flatso plutonio gamykla
Roki Flatso plutonio gamykla / Wikipedia.org nuotr.

Apie atidarymą pranešta po kelių prieštaringų pranešimų ankstesnę dieną – iš pradžių atstovai teigė draustinio šeštadienį dar neatidarysiantys, bet vėliau savo nuomonę pakeitė.

Draustinio netoli valstijos sostinės Denverio, kur anksčiau JAV vyriausybė gamino branduolinių užtaisų plutonio komponentus, atidarymas buvo planuojamas jau keletą mėnesių, nepaisant įvairių problemų teismuose ir protestų.

Tačiau planams grėsmė iškilo penktadienį, kuomet JAV vidaus reikalų sekretorius Ryanas Zinke'as paskelbė, kad saugoma teritorija liks uždaryta, kol jis gaus daugiau informacijos apie saugumą.

R.Zinke'as taip nusprendė po to, kai Kolorade išrinktas Atstovų Rūmų narys Jaredas Polisas savo laiške sekretoriui nurodė, kad draustinio teritorijoje atliktų tyrimų, kiek plutonio yra pasklidę tose apylinkėse, rezultatai yra pasenę. J.Polisas sekretoriaus paprašė, kad draustinio atidarymas visuomenei būtų atidėtas, kol bus atlikti nauji tyrimai.

Tačiau praėjus vos valandai J.Zinke'o atstovė Faith Vander Voort pranešė, kad patikra yra atlikta ir kad draustinis bus atidarytas.

Roki Flatso plutonio gamyklos darbas buvo sustabdytas 1989-aisiais. Per 34 darbo metus gamykla pagarsėjo dėl gaisrų, nuodingų medžiagų nutekėjimų bei ginkluotų Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnų reido dėl aplinkosaugos įstatymų pažeidimų.

Plutonio gamykla buvo išvalyta už 7 mlrd. JAV dolerių, bet visuomenei ši vieta iki šiol nėra prieinama.

Kritikai baiminasi, kad teritorijoje gali būti likę nepašalintų plutonio dalelių ir kad jų sklaidą netyčia gali paskatinti pravažiuojantys dviratininkai ar turistai.

Savo ruožtu valstybės ir federaliniai pareigūnai tvirtina, kad draustinis yra saugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius