Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs KGB agentas Lugovojus gali būti iškeltas į Sočio mero postą

Rusijos liberalų demokratų partijos (RLDP) frakcija ketina iškelti savo kandidatu rinkimuose į Sočio mero postą Valstybės Dūmos deputatą buvusį KGB agentą Andrejų Lugovojų.
Andrejus Lugovojus
Andrejus Lugovojus / „Scanpix“ nuotr.

Tai Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC tarnybos rusų kalba laidoje pareiškė šios ultranacionalistinės partijos, kuriai vadovauja populistas Vladimiras Žirinovskis, frakcijos Dūmoje vadovas Igoris Lebedevas.

Londonas mano, jog A.Lugovojus organizavo buvusio KGB darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nužudymą, ir reikalauja, kad Maskva jį išduotų.

Sočio miesto, kuriame vyks 2014 metų olimpiada, vadovo rinkimai numatyti balandžio 26 dieną. Norą dalyvauti juose jau pareiškė vienas opozicinio susivienijimo „Solidarumas“ lyderių Borisas Nemcovas. Ketvirtadienį jis pateikė visus būtinus įregistruoti dokumentus miesto rinkimų komisijai.

Mero vieta atsilaisvino pernai spalį, kai atsistatydino miesto vadovas Vladimiras Afanasenkovas. Nuo to laiko miestą valdė Krasnodaro krašto gubernatoriaus paskirti laikinieji vadovai: vasarį šį postą užėmė jau antras laikinasis vadovas Anatolijus Pachomovas.

I.Lebedevo nuomone, Sočio gyventojai nerems opozicijos, o B.Nemcovas gaus ne daugiau kaip 1 proc. balsų.

Tačiau dešimtojo dešimtmečio „jaunasis reformatorius“ ir buvęs Rusijos vicepremjeras įsitikinęs, kad miesto gyventojai balsuos prieš valdžią ir už permainas.

2006 metų lapkričio 23 dieną A.Litvinenka mirė Londono ligoninėje po apnuodijimo radioaktyviuoju poloniu.

Karališkoji prokuratūra mano, kad pagrindinis įtariamasis šioje byloje yra Andrejus Lugovojus, verslininkas ir buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas, po susitikimo su kuriuo A.Litvinenka pasijuto blogai, ir reikalauja išduoti jį Britanijos teisingumui.

Tačiau Kremlius pabrėžia, kad išduoti Rusijos piliečius į kitas šalis teisti draudžia Rusijos konstitucija. Be to, A.Lugovojus išrinktas į Valstybės Dūmą, kaip RLDP atstovas, ir pagal Rusijos įstatymus, turi neliečiamybę.

Kilus skandalui dėl A.Litvinenkos bylos, smarkiai pablogėjo Rusijos ir Britanijos santykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius