-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Krymo lyderis: gyvenimas Rusijos sudėtyje ne toks, apie kokį svajojome

Prorusiškas Krymo politikas Aleksejus Čalyj, 2014 metų kovą pasirašęs dokumentą, kuriuo pusiasalio kontrolė buvo perduota Rusijai, dabar sako, kad treji gyvenimo Kremliaus glėbyje metai daug žmonių nuvylė, rašo „Reuters“.
Aleksejus Čalis
Aleksejus Čalyj / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Krymas

A.Čalyj Rusijai aneksuojant Krymą buvo pasiskelbęs didžiausio Krymo miesto Sevastopolio gubernatoriumi.

Jis nesigaili, kad pusiasalis – bent jau Maskvos supratimu – buvo prijungtas prie Rusijos.

Tačiau vyrui nepatinka, kaip Krymui vadovaujama – esą valdžią iš jo perėmę vietos pareigūnai dirba neefektyviai, ekonomika stovi vietoje, o infliacija šovė į viršų.

Iššvaistė milijonus

„Jei mes kalbame apie gyvenimo regione kokybės pokyčius, tuomet turime pripažinti, kad didžiąja dalimi realybė neatitinka lūkesčių“, – teigė A.Čalyj.

Po Krymo aneksijos Europos Sąjunga ir JAV pritaikė sankcijas Rusijos pareigūnams ir Vakarų santykiai su Kremliumi nusirito kone iki Šaltojo karo lygio.

Aleksejus Čalyj: „Atėjusi vykdomoji valdžia pasirodė esanti nekompetentinga ir nenorinti dirbti.“

55-erių A.Čalyj, kuris yra verslininkas, Kryme buvo itin pastebimas kelios dienos iki aneksijos. Kai ten pasirodė „žalieji žmogeliukai“ – Rusijos specialiosios pajėgos – ir daugelis Kijevui ištikimų biurokratų paspruko, jis de facto perėmė Sevastopolio administracijos kontrolę.

Netrukus Krymo gyventojai nelegaliame referendume nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, o 2014-ųjų kovo 18 dieną A.Čalyj, pasidabinęs juodu megztuku, per ceremoniją Kremliuje kartu su prezidentu Vladimiru Putinu pasirašė dokumentus dėl Krymo prijungimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Čalyj (dešinėje) 2014-aisiais Kremliuje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Čalyj (dešinėje) 2014-aisiais Kremliuje

Tada A.Čalyj dar trumpai padirbo Sevastopolio gubernatoriumi, o tada užleido pareigas naujiems Kremliaus statytiniams. Dabar jis dirba Sevastopolio miesto taryboje.

Ir nuolat burba dėl esą prasto jį pakeitusio gubernatoriaus Sergejaus Meniailos, kurio dabar Kryme jau nebėra, darbo. Pastarasis, suprask, nesilaikė daug anksčiau suderėtos ekonomikos plėtros strategijos.

„Kodėl mums nepavyko? Dėl to, kad atėjusi vykdomoji valdžia pasirodė esanti nekompetentinga ir nenorinti dirbti.

Tad jei kalbame apie lūkesčius, jie neišpildyti“, – tvirtino A.Čalyj, pridūręs, kad vietos administracija tiesiog iššvaistė Maskvos skirtus milijonus.

„Gyvenkite su sankcijomis“

Nors daugelis pastarosiomis dienomis „Reuters“ kalbintų krymiečių tikino nenorintys grįžti į Ukrainos sudėtį, A.Čalyj teigė, kad daug žmonių norėtų tokio konkretumo, kokį esą atsimena dar nuo sovietmečio.

„Yra daug nusivylusių žmonių, nes jie jungėsi ne prie Rusijos, o prie Sovietų Sąjungos. Prie laikų, kai veikė gamyklos, kai buvo darbo, viskam reikėjo specialistų. Jie nesupranta, kad taip jau nebus ir būti negali“, – sakė Krymo politikas.

Netrukus po aneksijos Kryme viešojo sektoriaus algos ir pensijos šovė į viršų – rodikliai buvo prilyginti rusiškiems, kurie yra aukštesni nei Ukrainoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventė Kryme
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventė Kryme

Tačiau tokias teigiamas permainas greitai permušė staigiai pakilusios kainos. Taip didžiąja dalimi nutiko dėl to, kad susisiekimas su Ukraina sausuma tapo sunkiai įmanomas, o nuo Rusijos Krymą iki šiol skiria Kerčės sąsiauris. Statomas tiltas bus atidarytas dar negreitai.

A.Čalyj: „Mums 2015 ir 2016 metai buvo labai sunkūs dėl infliacijos.“

„Mums 2015 ir 2016 metai buvo labai sunkūs dėl infliacijos. Dabar padėtis suvaldyta, nors kainos išliko didelės. Sevastopolyje jos dar didesnės nei kitur. Tai nuvilia žmones“, – aiškino A.Čalyj.

Nelengvi pastarieji metai ir privačiam sektoriui, kuris labai priklausomas nuo turizmo. Į pusiasalį nebevažiuoja ukrainiečiai, o didžiosios kompanijos – net rusiškos – įšaldė investicijas dėl sankcijų grėsmės.

„Verslininkai yra pripratę prie slidinėjimo atostogų Europoje, jie nenori rizikuoti ir atsidurti žmonių, kuriems draudžiama įvažiuoti į ES, sąrašą.

Nemanau, kad sankcijos bus greitai panaikintos“, – svarstė A.Čalyj ir Krymo gyventojams patarė: „Įkvėpkite, atsipalaiduokite ir gyvenkite su sankcijomis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius