-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs PAR prezidentas Frederikas de Klerkas paguldytas į ligoninę širdies stimuliatoriaus implantavimui

Paskutinis apartheido laikų Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Frederikas Willemas de Klerkas antradienį buvo paguldytas į ligoninę, kur jam turi būti implantuotas širdies stimuliatorius, tuo tarpu tai pat ligoninėje esančio jo kolegos Nobelio taikos premijos laureato Nelsono Mandelos būklė yra kritiška.
Frederikas de Klerkas
Frederikas de Klerkas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

F.W.de Klerkas savaitgalį, pablogėjus N.Mandelos būklei, sutrumpino savo vizitą Europoje ir pats sunegalavo. Šeštadienį sugrįžęs iš kelionės 77 metų buvęs prezidentas pasijuto blogai ir apsilankė pas savo gydytoją.

„Specialistas rekomendavo nedelsiant implantuoti širdies stimuliatorių“, – informavo jo atstovas Dave'as Stewardas.

„Tai įprasta procedūra. Ligoninėje jis praleis vieną naktį“, – pridūrė atstovas.

Keiptauno ligoninėje implantuotas prietaisas padės reguliuoti F.W.de Klerko širdies ritmą.

Tuo tarpu 94-ių N.Mandela jau 25-tą dieną yra slaugomas Pretorijos ligoninėje, į kurią pateko dėl atsinaujinusios plaučių infekcijos. Pirmadienį PAR prezidentūra informavo, kad N.Mandela yra kritiškos, bet stabilios būklės.

Buvęs radikaliųjų šalininkas F.W.de Klerkas panaikino apartheido režimą ir 1990 metais nurodė paleisti iš kalėjimo N.Mandelą, ir tai iš esmės pakeitė PAR istoriją. Abiejų buvusių prezidentų santykiai buvo gana įtempti dar nuo netvarių jųdviejų derybų dėl perėjimo nuo apartheido prie demokratijos.

Galiausiai jų derybas lydėjo sėkmė, ir abu oponentai pasidalijo 1993-ųjų Nobelio premiją, likus metams iki pirmųjų PAR rinkimų, kuriuose galėjo dalyvauti visų rasių žmonės ir kurie atvedė N.Mandelą į valdžią.

Johanesburge antradienį vykusiose valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) surengtose masinėse pamaldose į jas susirinkę šimtai N.Mandelos šalininkų meldėsi už savo kovos su apartheidu didvyrį.

„Senatvė nėra prakeiksmas – ji yra palaiminimas“, – sakė ANC generalinis sekretorius Gwede Mantashe susirinkusiesiems prie kongreso būstinės, kurią puošė milžiniškas N.Mandelos atvaizdas.

„Mūsų nevargina, kad mūsų dievaitis yra senas. Mes vis tiek norime, kad jis ilgai gyventų“, – kalbėjo G.Mantashe.

Jį papildė ANC pirmininkė Baleka Mbete: „Mes tikimės, kad jūs išeisite iš ligoninės. Mes dar norime pasimokyti iš jūsų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius