Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 31 /22:05

Buvęs pasaulio šachmatų čempionas, o dabar politikas A.Karpovas panardintas į dirbtinę komą

Buvęs šachmatų pasaulio čempionas, o dabar Rusijos Valstybės Dūmos narys 71 metų Anatolijus Karpovas kovoja dėl savo gyvybės – jis ligoninėje panardintas į dirbtinę komą. A.Karpovą pažįstantis verslininkas teigia, kad jis buvo užpultas Maskvoje, tačiau jo duktė tikina, kad jis patyrė buitinę traumą.
A.Karpovas žais šachmatais su kaliniais
Anatolijus Karpovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tariamą Valstybės Dūmos deputato, atstovaujančio valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“, ir buvusio pasaulio šachmatų čempiono A.Karpovo užpuolimą pranešė jį pažįstantis verslininkas Andrejus Kovaliovas.

Tačiau A.Karpovo duktė Sofija paneigė, kad jos tėvas buvo užpultas. Ji telegram kanalui „Mash“ sakė, kad jos tėvas patyrė buitinę traumą. Jis nebuvo užpultas. Buvęs pasaulio šachmatų čempionas šiuo metu yra Sklifosovskio instituto neuroreanimacijos skyriuje, jam sukelta dirbtinė koma. Ligoninėje agentūra „RIA Novosti“ sužinojo, jog A.Karpovo būklė sunki.

Tačiau A.Kovaliovas laikosi savo versijos. Jis portalui gazeta.ru sakė, kad pasitiki savo informacijos šaltiniu.

„Man paskambino jo artimas bendradarbis. Tai nutiko vakar. Švento Georgijaus gatvelėje, šalia Valstybės Dūmos. Jis išėjo ir nuėjo link Tverskajos“, – sakė verslininkas.

Jis atsisakė tikėti žiniasklaidos versija, kad A.Karpovas buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir pats nukrito prie Dūmos pastato.

„Na, negalėjo Anatolijus Jevgenjevičius būti girtas! Tai švenčiausias žmogus. Tereikia jį pažinti, kad suprastumėte, jog priežasčių nėra. Tai arba nelaimingas atsitikimas, arba koks nors maniakas, plėšikas. Nežinau, užpuolimas buvo užsakytas. Visi jį pažįsta. Esu sukrėstas. Tikėkimės, kad viskas bus gerai“, – sakė A.Kovaliovas.

Politikas aptiktas be sąmonės spalio 29 d. prie Valstybės Dūmos. Teigiama, jog jis patyrė sunkią galvos smegenų traumą, jam lūžo klubas. Taip pat, nepatvirtintais duomenimis, jis buvo smarkiai apsvaigęs nuo alkoholio.

„Izvestija“ praneša, kad A.Karpovas prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

Šaltinio teigimu, jam diagnozuota smegenų edema, dešiniojo pakaušio ir dešiniojo momenkaulio lūžiai, daugybiniai galvos sumušimai ir trauminis subarachnoidinis (smegenų, – red. past.) kraujavimas. Be to, jo būklę apsunkina lėtinės ligos.

O A.Karpovo asistentas Albertas Stepanianas pareiškė, kad legendinio šachmatininko sveikata yra gera. „Nebuvo jokio užpuolimo. Anatolijui Jevgenjevičiui viskas gerai, sužeidimų nėra“, – Rusijos naujienų agentūra TASS cituoja A.Stepanianą.

1975 m. A.Karpovas tapo pasaulio šachmatų čempionu, kai amerikietis Robertas Fisheris atsisakė ginti savo titulą. 1978 ir 1981 m. A.Karpovas du kartus apgynė titulą prieš kitą garsų Rusijos šachmatininką Viktorą Korčnojų, kuris 1976 m. pabėgo iš Sovietų Sąjungos, negrįžęs iš Turnyro Amsterdame. Ši konfrontacija dėl politinių priežasčių tapo žinoma toli už šachmatų pasaulio ribų.

Vėliau A.Karpovas apgynė titulą kovoje prieš naują Sovietų Sąjungos šachmatų žvaigždę Garį Kasparovą, bet 1985 m. jam pralaimėjo. Šie mačai tapo garsiausia serija šachmatų istorijoje.

blog.laprovincia.es nuotr./Gario Kasparovo ir Anatolijaus Karpovo dvikova prieš 25 metus
blog.laprovincia.es nuotr./Gario Kasparovo ir Anatolijaus Karpovo dvikova prieš 25 metus

Titulą perėmęs G.Kasparovas yra žinomas dėl aštrios sovietų, o vėliau – Rusijos valdžios kritikos. Jis gyvena tremtyje ir yra žinomas kaip opozicijos iniciatyvų rėmėjas ir organizatorius.

A.Karpovas tris kartus buvo išrinktas į Valstybės Dūmą kaip „Vieningosios Rusijos“ deputatas ir yra įtrauktas į JAV, Jungtinės Karalystės ir ES sankcijų sąrašus po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius