-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Rumunijos prezidentas Ionas Iliescu pripažino leidęs įkurti slaptą CŽV kalėjimą

Buvęs Rumunijos prezidentas pripažino patvirtinęs JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) prašymą leisti įkurti savo objektą jo šalyje, bet tvirtino, kad būtų atsisakęs tai padaryti, jeigu būtų žinojęs, kam tas kompleksas bus naudojamas.
CŽV kalėjimas Rumunijoje.
CŽV kalėjimas Rumunijoje. / „Scanpix“/AP nuotr.

Ionas Iliescu, vadovavęs Rumunijai 2000–2004 metais, pareiškė manantis, kad jo šalyje veikė CŽV „juodieji objektai“ – slapti kalėjimai, kuriuose būdavo šiurkščiai tardomi įtariami teroristai.

Rumunijos valdžia ilgą laiką neigė pranešimus, jog šalyje veikė slaptas CŽV kalėjimas, bet I.Iliescu praeitą savaitę nurodė, jog 2002–2003 metais patenkino prašymą įkurti tokį objektą. Dėl šio pareiškimo eksprezidentas sulaukė didelės kritikos.

I.Iliescu pirmadienį parašė savo tinklaraštyje, kad „būtų neabejotinai priėmęs kitokį sprendimą“, jeigu būtų žinojęs, ką jo šalyje ketina daryti CŽV.

Tačiau buvęs prezidentas nenurodė, kur buvo tas objektas, kokio jis buvo dydžio, taip pat ar jis buvo vienintelis.

Naujienų agentūra „Associated Press“ anksčiau yra paskelbusi, kad vienas CŽV objektas veikė JAV oro pajėgų bazėje netoli Juodosios jūros uostamiesčio Konstancos, o kitas – Bukarešte. Rumunijos lyderiai tuos pranešimus neigė.

Žmogaus teisių organizacijos, Europos pareigūnai ir žiniasklaida taip pat yra pranešę, kad CŽV objektai taip pat veikė Lenkijoje ir Lietuvoje.

Pasak I.Iliescu, Rumunija „prisiėmė įsipareigojimų ... veikdama dėl Rumunijos interesų. Visa tai kainuoja.“

I.Iliescu neigė, kad patenkino CŽV prašymą mainais į JAV palaikymą Rumunijos pastangoms įstoti į NATO. Ši šalis tapo Aljanso nare 2004 metais.

Buvęs prezidentas pareiškė, kad pareiškimai, esą jo pastarieji komentarai pasitarnavo Rusijos interesams, yra „absurdiški ir žalingi Rumunijai“.

Lenkijos lyderiai taip pat neigė, kad jų šalyje veikė slaptas CŽV kalėjimas, kol JAV Senato žvalgybos komitetas pernai gruodį paskelbė ataskaitą apie tos agentūros politiką. Buvęs Lenkijos premjeras Leszekas Milleris ir buvęs prezidentas Aleksandras Kwasniewskis galiausiai pripažino bendradarbiavo su JAV pareigūnais, kuriems buvo reikalinga konfidenciali vieta ištardyti įtariamiesiems.

Abu politikai sakė tuo metu nežinoję apie slaptuose kalėjimuose vykdytus kankinimus. Tačiau leisdami įkurti tą objektą lyderiai pažeidė galiojančius Lenkijos įstatymus.

I.Iliescu, buvęs aukšto rango Rumunijos komunistinio režimo pareigūnas, atliko svarbų vaidmenį 1989 metų antikomunistiniame sukilime ir buvo triskart išrinktas prezidentu – 1990, 1992 ir 2000 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius