-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs rumunų žvalgybos vadovas: „CŽV galėjo pas mus turėti „juodąjį objektą“

Buvęs Rumunijos žvalgybos tarnybos vadovas pareiškė, kad JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) galėjo laikyti kai kuriuos suimtus asmenis „tranzito centre“ Rumunijoje, bet Bukareštas nežinojo, kas tame objekte buvo daroma.
CŽV būstinė Virdžinijoje
CŽV būstinė Virdžinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios, kai tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ nariai įvykdė pražūtingas atakas Niujorke ir Vašingtone, Rumunijoje ir JAV kalbėta apie „CŽV rėmimo centrus, objektus, kuriuos rumunai skirtų CŽV pareigūnams, kad šie galėtų organizuoti savo veiklą kitose šalyse“, sakė Ioanas Talpes vaizdo interviu laikraščiui „Adevarul“.

„Nuo pat pradžių nebuvo nė vieno objekto, vadinto sulaikymo centru. Tai buvo tiesiog tranzito centras“, – sakė jis, pabrėždamas, jog Bukareštas tuo metu laukė, kada jam bus uždegta žalia šviesa įstoti į NATO.

Rumunijos nedomino, ką daro amerikiečiai – sąmoningai rodydami jiems, kad gali mumis pasitikėti

„Rumunijos nedomino, ką daro amerikiečiai – sąmoningai rodydami jiems, kad gali mumis pasitikėti“, – aiškino J.Talpesas, vadovavęs Rumunijos užsienio žvalgybos tarnybai 2000–2004 metais.

„Aišku tai, jog mes nežinojome apie sulaikytų asmenų buvimą“, – pridūrė jis, duodamas interviu, kuris buvo paskelbtas internete šeštadienį.

Antradienį JAV Senato paskelbta sukrečianti tyrimo ataskaitos santrauka oficialiai patvirtino, kad CŽV naudojo kankinimus, tardydama įtariamus teroristus, sučiuptus po rugsėjo 11-osios atakų.

Tame dokumente nurodoma, kad 119 žmonių buvo sučiupti ir laikomi „juoduosiuose objektuose“ kitose šalyse. Paskelbtoje santraukoje užtušuota, kuriose šalyse veikė tie centrai, bet ekspertai kelia prielaidą, jog jie veikė Rumunijoje, taip pat Lenkijoje, Lietuvoje, Tailande ir Afganistane.

Rumunija niekada nėra pripažinusi, kad jos teritorijoje veikė slapti CŽV kalėjimai.

Tuometis prezidentas Ionas Iliescu šią savaitę sakė „nieko nežinojęs“ apie tuos reikalus, o premjeras Victor Ponta pareiškė, kad į tokius klausimus turėtų atsakyti užsienio reikalų ministras.

Tačiau Užsienio reikalų ministerija komentuoti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius