-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Rusijos diplomatijos vadovas A.Kozyrevas: netikiu, kad V.Putinas panaudos branduolinį ginklą

Buvęs Rusijos užsienio reikalų ministras Andrejus Kozyrevas atkreipė dėmesį į diskusijas, ar Ukrainą užpuolęs ir ten klimpstantis Kremlius gali ryžtis branduolinio ginklo panaudojimui. Buvęs diplomatas, šiuo metu gyvenantis JAV, teigia netikintis, kad Rusija gali žengti tokį žingsnį, ir priduria, esą laiko Vladimirą Putiną vis dar gana racionaliai mąstančiu lyderiu.
Andrejus Kozyrevas
Andrejus Kozyrevas / „Twitter“ nuotr.

A.Kozyrevui keista girdėti Vakaruose skambančius svarstymus, esą V.Putino sprendimas įsiveržti į Ukrainą yra visiškai neracionalus: „Nesutinku. Jo elgesys siaubingas, bet ne neracionalus.“

„Norėdami suprasti, kodėl invazija Putinui buvo racionalus sprendimas, turime įlįsti į jo kailį“, – tviteryje parašė A.Kozyrevas ir pridūrė manantis, kad Rusijos prezidento skaičiavimuose buvo svarbūs trys veiksniai – „Ukrainos kaip valstybės būklė, Rusijos kariuomenės lygis ir Vakarų geopolitinė būklė“.

Anot A.Kozyrevo, V.Putinas pastaruosius 20 metų praleido tikėdamas, kad Ukraina nėra tikra šalis ir kad ji turėtų būti – geriausiu atveju – valstybė-klientė. Maidanas visgi nubraukė bet kokias viltis, kad Ukraina bus ir nepriklausoma, ir prorusiška.

„Putinas manė, kad prie to prisidėjo Vakarai. O jei Ukraina negali būti nepriklausoma ir prorusiška (taip, matyt, nutarė Putinas), tuomet jis jėga privers ją tokia būti. Jis taip pat pradėjo tikėti savo propagandistais, neva Ukrainai vadovauja nacistinė Banderos chunta. Tai tobulas pretekstas vadinamajai denacifikacijai“, – mano A.Kozyrevas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir protestuotojų susirėmimas Kijeve

Antrasis veiksnys – Rusijos kariuomenė ir jos kokybė. Kremlius iš tiesų daug metų bandė modernizuoti kariuomenę ir gyrėsi sėkmingomis operacijomis Kryme bei Sirijoje.

„Bet daug skirto biudžeto buvo pavogta ir iššvaistyta superjachtoms Kipre. Žinoma, kariniai patarėjai to pranešti Putinui negalėjo, todėl jam melavo. Tai Potiomkino kariuomenė“, – pabrėžia A.Kozyrevas.

A.Kozyrevas: Putinas apsiskaičiavo dėl visų trijų faktorių, bet tai nereiškia, kad jis išprotėjęs. Jis tiesiog amoralus.

Trečias veiksnys – Vakarai. A.Kozyrevas neabejoja, kad Rusijos valdantysis elitas tikėjo savo pačių propaganda, esą JAV prezidentas Joe Bidenas „protiškai neįgalus“.

„Maskvoje taip pat manyta, kad ES yra silpna, nes Europos sankcijos 2014 metais buvo bedantės. Tokį naratyvą sustiprino ir chaotiškas JAV pasitraukimas iš Afganistano“, – teigia A.Kozyrevas.

„Scanpix“/AP nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
„Scanpix“/AP nuotr./Bagramo karinė JAV bazė Afganistane

Ir priduria: „Jei tikėjai visais trimis veiksniais, o tavo tikslas – atkurti Rusijos imperijos šlovę, kad ir ką tai reikštų, turėjai visiškai racionalų pagrindą invazijai. Žinoma, Putinas apsiskaičiavo dėl visų trijų faktorių, bet tai nereiškia, kad jis išprotėjęs. Jis tiesiog amoralus.“

Būtent todėl A.Kozyrevas laiko V.Putiną racionaliu. Ir būtent todėl jis tiki, kad V.Putino Rusija sąmoningai nepanaudos branduolinių ginklų prieš Vakarus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Sakau, kad nepanaudos sąmoningai, nes beatodairiški atominės elektrinės apšaudymai ir taip gali sukelti branduolinę katastrofą Ukrainoje.

Tiesą sakant, leisiu sau dar daugiau – grasinimai branduoliniu karu yra dar vienas jo (V.Putino, – red.) racionalumo pavyzdys. Kremlius žino, kad tik ištraukdamas paskutinę branduolinių ginklų kortą gali bandyti išpešti nuolaidų – ar iš Ukrainos, ar iš Vakarų“, – pažymėjo A.Kozyrevas.

Jis teigia, kad pagrindinė išvada tokia: „Vakarai neturėtų daryti kokių nors vienašališkų nuolaidų ar riboti paramą Ukrainai vien dėl branduolinio karo baimės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius