Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Rusijos trolis papasakojo, kaip nuodijo diskusijas JAV prieš prezidento rinkimus

Apie Rusijos kišimąsi į pernykščius JAV prezidento rinkimus ir jų kampaniją prabilo vienas tokių pastangų dalyvių. Nepriklausoma televizija „Dožd“ paskelbė interviu su žmogumi, 2014–2015 metais dirbusiu Interneto tyrimų agentūroje (ITA) Sankt Peterburge ir per atstumą sėjusiu chaosą už Atlanto.
Interneto tyrimų agentūros – trolių fabriko – būstinė Sankt Peterburge
Interneto tyrimų agentūros – trolių fabriko – būstinė Sankt Peterburge / „Facebook“ nuotr.

Daugelis dėl Kremliaus bandymų destabilizuoti JAV politinę sistemą prieš praėjusių metų rinkimus susirūpinusių amerikiečių jau skaitė rašinius, esą būtent IRA pirko reklamą socialiniuose tinkluose ir taip stengėsi užteršti politines diskusijas Amerikoje.

Skelbimų nebuvo daug ir jie nebuvo brangūs. Galiausiai jie turbūt nenulėmė Donaldo Trumpo pergalės. Tačiau šimtai Maskvos pasamdytų trolių savo darbą padarė – politinė atmosfera JAV buvo įkaitinta iki maksimumo.

Dabar apie trolių darbelius prabilo pačioje „fermoje“ – ITA būstinėje Sankt Peterburge – dirbęs vyras. „Dožd“ vadina jį Maksimu, bet tai nėra tikrasis ruso vardas.

„Maksimas“ ITA dirbo 18 mėnesių ir iš darbo išėjo 2015 metų pradžioje. D.Trumpas dar net nebuvo paskelbęs, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, tačiau vyras spėjo įsitikinti, kad „fabrike“ buvo paskelbtas tikras karas prieš asmeninę Vladimiro Putino priešininkę Hillary Clinton.

Siekė nuteikti amerikiečius prieš valdžią

„Maksimas“ dirbo ITA „užsienio skyriuje“. Jo darbuotojams nurodoma stengtis „paveikti nuomones“ ir daryti įtaką virtualioms diskusijoms – ne Rusijoje, o svetur. Šiuo atveju – Amerikoje.

Vyro teigimu, šio skyriaus darbuotojai laiko save svarbesniais ir protingesniais už žmones, dirbančius „Rusijos skyriuje“ – esą šiame pluša paprasti „botai ir troliai“.

„Maksimas“: „Rašyti, kad Obama – beždžionė, o Putinas – nuostabus, nebuvo galima. Už tokius primityvius parašymus buvo įmanoma net sulaukti baudų.“

„Rašyti, kad Obama – beždžionė, o Putinas – nuostabus, nebuvo galima. Už tokius primityvius parašymus buvo įmanoma net sulaukti baudų“, – pasakojo „Maksimas“.

Jis, kaip ir kiti skyriaus darbuotojai, privalėjo sukaupti žinių apie aštriausius ir daugiausia diskusijų keliančius klausimus JAV: mokesčių reikalus, LGBT bendruomenės teises, debatus dėl ginklų kontrolės.

ITA darbuotojams, anot „Maksimo“, buvo nurodyta stebėti dešimtis tūkstančių komentarų, kasdien paskelbiamų didžiausių JAV žiniasklaidos priemonių interneto svetainėse. O suvokus, apie ką amerikiečiai paprastai diskutuoja, – pakurstyti dar aštresnius debatus. Kitaip tariant, „įsiūbuoti valtį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Apie Rusiją ar V.Putiną „troliams“ rašyti buvo griežtai uždrausta. Esą fabriko darbuotojai greitai suvokė, kad amerikiečiai tiesiog šiaip apie Rusiją nesikalba.

„Jiems mes iš tiesų neįdomūs. Neturėjome tikslo pakeisti amerikiečių požiūrio į Rusiją. Mūsų užduotis buvo nuteikti žmones prieš jų pačių valdžią: išprovokuoti neramumus, nepasitenkinimą, numušti Obamos reitingus“, – tvirtino „Maksimas“.

Mokėsi apie JAV politiką

Troliai, dirbę ITA, taip pat visada kruopščiai slėpdavo savo pėdsakus. Kaip teigė „Maksimas“, visi „užsienio skyriaus“ darbuotojai komentarus skelbdavo naudodami VPN tinklo ryšį – kad niekas nenustatytų, jog rašoma iš Rusijos.

Esą vienas darbuotojas sykį socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką, kuri buvo padaryta ITA pastate. Tai draudžiama, nes trolius tokiais atvejais gali išduoti metaduomenys. Be to, „Maksimas“ sako, kad incidentas atskleidė, jog ITA dirba ir saviškius šnipinėjantys samdiniai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Diskusijų apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimų kampaniją itin svarbu tai, kad troliams Sankt Peterburge buvo prisakyta nuolat pulti H.Clinton – internautams priminti jos turtus, jos vyro, buvusio prezidento Billo Clintono palikimą, ją supančius skandalus dėl tariamos korupcijos.

ITA vadovybė esą net ragino darbuotojus žiūrėti serialą „Kortų namelis“ (House of Cards) ir taip sužinoti daugiau apie JAV politiką.

Vida Press nuotr./Kevinas Spacey ir Robin Wright seriale „Kortų namelis“
Vida Press nuotr./Kevinas Spacey ir Robin Wright seriale „Kortų namelis“

Žmonės taip pat atidžiai stebėjo, kaip jiems sekasi rašyti angliškai. Svarbi buvo ir gramatika, ir skyryba.

Atskiras „feisbuko skyrius“ nuolat kovojo su socialinio tinklo administratoriais, kurie vis ištrindavo jų akivaizdžiai netikras paskyras kaip tik tokiu metu, kai pastarosios jau būdavo išaugusios į gana įtakingus nuomonės formuotojus.

„Feisbuko atstovai mums parašydavo: „Jūs esate troliai.“ O mūsų agentūra atsakydavo rašydama apie JAV konstituciją, apie žodžio laisvę. Kartais pavykdavo nugalėti“, – „Dožd“ pasakojo „Maksimas“.

Siuntė agentus į JAV

Bėgant laikui ITA „užsienio skyrius“ tik dar labiau įsibėgėjo ir ėmėsi sudėtingesnių temų. Darbuotojams buvo užsakytos JAV mokesčių sistemos pamokos – kad jie galėtų dar dažniau kištis į diskusijas mokesčių klausimu.

Specialūs „analitikai“ kiekvieną rytą pateikdavo troliams „Excel“ bylą su nuorodomis į aktualiausius žiniasklaidos rašinius ir trumpomis instrukcijomis, kaip po jais komentuoti taip, kad amerikiečiai internautai imtų rietis.

Specialūs „analitikai“ kiekvieną rytą pateikdavo troliams „Excel“ bylą su nuorodomis į aktualiausius žiniasklaidos rašinius ir trumpomis instrukcijomis, kaip po jais komentuoti taip, kad amerikiečiai internautai imtų rietis.

Tuo metu, kai „Maksimas“ dirbo ITA, Amerikoje prezidentinės lenktynės buvo ką tik prasidėjusios. Bet Kremliaus troliai būsimam balsavimui jau ruošėsi – anot prabilusio vyro, agentūra surengė mokymus apie Rusijai esą naudingiausius kandidatus.

Anot „Maksimo“, ITA veikė ir „slaptas departamentas“, kuris siuntė agentus į Jungtines Valstijas atlikti tam tikrų neskelbiamų užduočių.

„Užsienio skyriuje“ iš viso dirbo apie 200 trolių. Visi jie per mėnesį uždirbdavo po 50 tūkst. rublių (737 eurus). Žmonės dirbdavo dvi dienas, o tuomet dvi dienas ilsėdavosi. Pamainos trukmė – 12 valandų.

Ragino ne gėdytis, o didžiuotis

Trolių fabriką „Maksimas“ paliko 2015 metų pradžioje. Vyro teigimu, ITA vadovybė pradėjo iš darbuotojų vis daugiau reikalauti, be to, jiems vis dažniau skirdavo baudas, o dėmesį ėmė skirti kiekybei – ne kokybei.

„O tuomet pasikeitė vadovai, ir visi mano bendradarbiai buvo atleisti“, – atskleidė rusas, neabejojantis, kad pokyčiai buvo susiję su vienos buvusios darbuotojos Liudmilos Savčuk apsisprendimu kreiptis į žurnalistus. Paskelbta buvo ir ITA pastato Sankt Peterburge nuotrauka.

„Scanpix“/AP nuotr./Buvusi trolių fabriko darbuotoja Liudmila Savčuk
„Scanpix“/AP nuotr./Buvusi trolių fabriko darbuotoja Liudmila Savčuk

„Tuos, kurie prabilo ir paskelbė nuotrauką, surado greitai. Uždarė juos rūsyje ir ėmė tardyti, klausdami: „Ką jūs padarėte? Kaip? Kam pasakėte?“ – pasakojo „Maksimas“.

„Maksimas“: „Administratoriai ėmė rengti susitikimus su darbuotojais ir jiems aiškinti, kad jie turėtų ne gėdytis, o didžiuotis savo darbu.“

Netrukus ITA pradėta deginti dokumentus. Pats vyras proceso nematė, bet teigia galėjęs užuosti dūmus. Darbuotojams buvo įsakyta ištrinti visus įrašus ir duomenis, o „tada viskas pakrypo į blogąją pusę“.

„Administratoriai ėmė rengti susitikimus su darbuotojais ir jiems aiškinti, kad jie turėtų ne gėdytis, o didžiuotis savo darbu.

Jie teigė, kad visos šalys turi įkūrusios organizacijas, kurios gina nacionalinius interesus ir kursto pilietinius neramumus svetur. Esą tai informacinis karas, ir tai oficialu“, – teigė „Maksimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius