TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvęs Škotijos pirmojo ministro pavaduotojas kandidatuos į SNP lyderio postą

Buvęs Škotijos pirmojo ministro pavaduotojas Johnas Swinney (Džonas Svinis) ketvirtadienį paskelbė, kad kandidatuos į valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderio postą ir sieks pakeisti atsistatydinusį pirmąjį ministrą. 
Jane Barlow / AP
Jane Barlow / AP
Temos: 2 Škotija Partija

Apie tai pranešta po to, kai pirmadienį Humza Yousafas (Humza Jusafas) pareiškė, kad atsistatydina iš Škotijos pirmojo ministro pareigų prieš šią savaitę planuotus du balsavimus dėl pasitikėjimo.

60-metis J. Swinney pareiškė, kad jo siekis kandidatuojant į SNP lyderius ir, tuo pačiu, Škotijos pirmojo ministro kėdę yra suvienyti partiją ir Škotiją siekiant nepriklausomybės. Tačiau naujausios apklausos rodo, kad pastaruoju metu parama Škotijos atsiskyrimui nuo Jungtinės Karalystės sumažėjo. 

„Ketinu kandidatuoti Škotijos nacionalinės partijos lyderio rinkimuose“, – Edinburge susirinkusiems SNP šalininkams sakė jis. 

„Noriu tęsti SNP vyriausybės darbą ir kurti modernią, įvairialypę, dinamišką Škotiją, kuri užtikrintų galimybes visiems mūsų piliečiams“, – pridūrė J. Swinney. 

39-erių H. Yousafas SNP vadovavo ir pirmojo ministro poste dirbo kiek daugiau nei metus. 

Iš pirmojo ministro posto jis buvo privestas pasitraukti po to, kai praėjusią savaitę H. Yousafas nutraukė bendradarbiavimą su SNP valdančiosios koalicijos jaunesniaisiais partneriais Škotijos žaliaisiais.

H. Yousafui sunkiai sekėsi tęsti jo pirmtakės Nicolos Sturgeon (Nikolos Sterdžen) pradėtus darbus, o pati SNP įsivėlė į kelis finansinius skandalus ir susidūrė su sunkumais vidaus politikoje. 

Potencialūs kandidatai iki kitos savaitės pradžios turi pranešti apie savo kandidatūrą į SNP vadovus.

Taip pat spėjama, kad į šį postą pretenduos finansų sekretorė Kate Forbes (Keit Forbs). 

Londone akylai stebima SNP suirutė 

34-erių K. Forbes pernai vykusiuose rinkimuose į SNP lyderius užėmė antrąją vietą, o jos socialiai konservatyvios pažiūros ir dabar laikomos potencialia kliūtimi, trukdančia užimti šį postą. 

Jei K. Forbes taps SNP lydere, jai reikės kitos partijos paramos, kad galėtų sudaryti valdančiąją koaliciją arba priimti teisės aktus 129 vietų Škotijos parlamente.

Vieninteliai tikėtini sąjungininkai yra žalieji, tačiau jie laikosi socialiai liberalių pozicijų daugeliu klausimų ir nurodė, kad nenorėtų bendradarbiauti su K. Forbes. 

Pats J. Swinney teigiamai atsiliepia apie finansų sekretorę, todėl manoma, kad tai gali būti susitarimo, kuriuo siekiama išvengti aršios kovos dėl SNP lyderio posto, dalis.

Pabrėždamas, jog nori, kad K. Forbes atliktų svarbų vaidmenį jo vadovaujamoje komandoje, jis gyrė ją kaip „protingą, kūrybingą, mąslią asmenybę, kuri gali daug prisidėti prie mūsų nacionalinio gyvenimo“.

Kad būtų paskirtas pirmuoju ministru, naujasis SNP lyderis turės laimėti pakankamai balsų Škotijos parlamente. Tikimasi, kad SNP lyderis bus išrinktas iki birželio pradžios. 

Vyriausybei, kuri trečiadienį atlaikė opozicijos partijų inicijuotą balsavimą dėl nepasitikėjimo, šiuo metu trūksta dviejų vietų iki bendros daugumos.

Beveik du dešimtmečius Škotijos politikoje dominavusios SNP suirutė yra akylai stebima Londone prieš šiais metais įvyksiančius JK visuotinius rinkimus.

Šiuo metu SNP turi 43 vietas JK parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius