Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Slovakijos vadovas Mikulašas Dzurinda: „Tai paskutinis šansas Ukrainai tapti Europos dalimi“

Ketvirtoje diskusijų Vilniuje vykstančioje tarptautinėje Rytų partnerystės konferencijoje dalyje buvo aptariamos galimos reformos. „Yra priežasčių nebūti optimistiškiems, bet turime pasidžiaugti, kad Ukraina, Moldova, Gruzija yra arčiau mūsų nei prieš dešimtmetį ar penkmetį“, – teigė buvęs Slovakijos prezidentas, premjeras ir užsienio reikalų ministras Mikulašas Dzurinda.
Mikulašas Dzurinda.
Mikulašas Dzurinda. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukrainai tai gali tapti paskutiniu šansu tapti Europos dalimi“, – pridūrė jis. „Džiaugiuosi, kad pradedame programą, pavadinimu „Ukrainos reformos“. Norime parodyti, kad šios reformos bus naudingos. Susitinkame su jaunais žmonėmis, verslo lyderiais. Kviečiame tokius žmones kaip Andrius Kubilius, kad atvyktų į Ukrainą ir pasidalintų savo patirtimi“, – pasakojo Slovakijos politikas.

„Politinė lyderystė yra ypač svarbi. Aš tai matau ne tik šiandienos Ukrainoje, bet ir Moldovoje. Turime padėti ne tik suformuoti šias reformas, bet ir padėti siekti jų visose politinių institucijų grandyse“, – teigė patyręs politikas, padėjęs reformuoti Slovakiją ir šiuo metu užimantis Wilfriedo Martenso centro vadovo postą.

„Tai, ką matėme Baltijos valstybėse, užfiksuos istorijos vadovėliai kaip įspūdingą perėjimą nuo diktatorių valdymo prie demokratijos, nuo planinės ekonomikos prie laisvos rinkos“, – priminė buvęs Švedijos parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Goranas Lennmarkeris.

„Kijevas ir Tbilisis nėra mažiau europietiški bei Berlynas ar Stokholmas. Jie turi ilgą europinės kultūros ir įtakos istoriją. Tad labai svarbu parodyti ukrainiečiams, gruzinams ir kitiems Rytų partnerystės nariams solidarumą“, – sakė jis.

„Mano bičiuliai iš Ukrainos ar Moldovos pieš keliones dažnai sako – mes vyksime į Europą. Aš sakau: ką jūs kalbate, jūs juk esate Europa, neužmirškite to“, – teigė švedų politikas. „Vakarai turi didžiulę atsakomybę, kad šios reformos būtų įgyvendintos. Ukrainiečiai nėra kažkieno kiemas. Tai suvereni ir didelį potencialą turinti valstybė“, – teigė G.Lennmarkeris.

Vakarai turi didžiulę atsakomybę, kad šios reformos būtų įgyvendintos. Ukrainiečiai nėra kažkieno kiemas. Tai suvereni ir didelį potencialą turinti valstybė, – teigė G.Lennmarkeris.

„Ne visos reformos yra neskausmingos. Gyvenimas ne visada yra neskausmingas. Turime susiimti ir eiti į priekį“, – pabrėžė G.Lennmarkeris.

„Gruzija pasiekė neįtikėtinai daug, kovodama su korupcija. Tai rodo ir „Transparency International“ duomenys“, – tikino švedų politikas, pridurdamas, kad gruzinai dabar kviečiami konsultuoti Ukrainos vyriausybės.

„Reformas pasiekti padeda pačios valstybės valdžios veikimas, tarptautinė parama ir, svarbiausia, pačių žmonių dalyvavimas“, – pastebėjo Tarptautinio respublikonų instituto analitikas Stephenas Nixas.

„Ukraina išrinko proeuropietišką valdžią, sukūrė institucijas, kurios turėtų kautis su korupcija. Apklausos rodo, kad ukrainiečiams atsibodo korupcija. Jie nori labiau atsakingos ir veiklios valdžios. Jie nori matyti informaciją, nori viešumo. Paradoksalu, bet kai pasiteiravome ukrainiečių, ar jie patys dalyvauja susitikimuose su valdžia, domisi informacija, paaiškėjo, kad skaičiai vienženkliai“, – pabrėžė S.Nixas.

„Turime skatinti žmones dalyvauti politinėje veikloje, domėtis tiek vietos valdžios, tiek nacionalinio lygio sprendimais“, – teigė ekspertas. „Įstatymų leidėjų valia, tarptautinių donorų pagalba – visa tai bus, tačiau reikalingas ir gyventojų dalyvavimas, jų noras būti savo šalies šeimininkais“, – pastebėjo S.Nixas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius