-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Turkijos vicepremjeras A.Babacanas įsteigė R.T.Erdoganui oponuosiančią partiją

Buvęs Turkijos vicepremjeras pirmadienį įkūrė naują politinę partiją. Ali Babacanas yra jau antras buvęs prezidento Recepo Tayyipo Erdogano sąjungininkas, išstojęs iš valdančiosios partijos ir įkūręs naują politinį judėjimą, kad oponuotų jo valdžiai. 
Ali Babacanas
Ali Babacanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Babacanas 2002–2015 metais keliose valdančiosios partijos vyriausybėse užėmė vicepremjero, taip pat ekonomikos bei užsienio reikalų ministrų postus. Pirmadienį jis oficialiai įregistravo savo partiją Vidaus reikalų ministerijoje, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Praėjusių metų pabaigoje naują politinę partiją įkūrė 2014–2016 metais premjero poste dirbęs Ahmetas Davutoglu, nurodęs, kad jo judėjimas stos prieš „lyderio kultą“ politikoje.

Abu politikai, anksčiau buvę vieni artimiausių R.T.Erdogano sąjungininkų, kritikavo naują prezidentinę sistemą, prie kurios buvo pereita 2018 metais. Priėmus Konstitucijos pataisas buvo panaikintas ministro pirmininko postas ir smarkiai išplėsti R.T.Erdogano įgaliojimai.

Tiek A.Babacanas, tiek A.Davutoglu ragina grįžti prie parlamentinės sistemos ir grąžinti šalį į demokratijos kelią.

Abi naujos partijos potencialiai gali pervilioti dalį R.T.Erdogano elektorato ir pakenkti jo šansams 2023-aisiais užsitikrinti dar vieną kadenciją.

Jau 17 metų valdžioje esantis R.T.Erdoganas 2018-aisiais buvo perrinktas prezidentu su nacionalistinės partijos palaikymu. Prezidento partija pernai vykusiuose vietos rinkimuose prarado Ankaros ir Stambulo miestų kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

Pirmadienį interviu turkų televizijai „Fox“ A.Babacanas sakė, kad tarp jo partijos prioritetų bus žiniasklaidos laisvės ir teismų nepriklausomybės užtikrinimas.

„Mums reikia Turkijos, stovinčios ant visuotinių vertybių pamato, – sakė A.Babacanas. – Turkija nepasieks klestėjimo su dabartiniu politikos stiliumi.“

Pasak politiko, savo naujos partijos pavadinimą jis paskelbs trečiadienį per spaudos konferenciją. Žiniasklaida praneša, kad partijos pavadinimas bus DEVA; išvertus iš turkų kalbos šis žodis reiškia „priemonė“.

A.Babacaną palaiko buvęs šalies prezidentas Abdullah Gulas ir virtinė buvusių ministrų, pastaraisiais metais pasitraukusių iš R.T.Erdogano Teisingumo ir plėtros partijos (AKP).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius