Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Ukrainos prezidentas: tarptautinė bendruomenė nesupranta, kas darosi Kijeve

Buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas teigia, kad Gruševskio gatvėje kaunasi ne Maidano atstovai, o kol nėra aišku, kas kelia grumtynes ir ko jie nori – tol nebus galima išspręsti susidariusios sudėtingos situacijos. Tuo tarpu Vakarai vertina įvykius Ukrainoje per savą prizmę, todėl nieko ir nesupranta.
Leonidas Kravčiukas ir Viktoras Janukovyčius
Leonidas Kravčiukas ir Viktoras Janukovyčius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Iškart eikime prie reikalo ir įvardinkime, kas vyksta Gruševskio gatvėje. Ten – tikra konfrontacija tarp valdžios pareigūnų ir tam tikrų jėgų. Nežinau, kaip jas vadinti, kadangi tai iš dalies – ne Maidanas, ne “tituški„, ne provokatoriai“, – savo komentare ukrainietiškoje „Forbes“ svetainėje svarsto buvęs Ukrainos prezidentas.

Jo nuomone, jeigu opozicija mano, jog Gruševskio neramumuose dalyvauja Maidano atstovai, jie turi prisiimti atsakomybę už sužeistus žmones ir už tai, kas ten vyksta. O jeigu ne, opozicija privalo pasakyti, kad Maidano atstovai grįžtų į Maidaną. Tuomet Gruševskio gatvėje liktų tik provokatoriai ir „tituški“, ir valdžia galėtų matyti, kurie žmonės kovoja ne už geresnį gyvenimą, ir galėtų juos bausti.

Tarptautinė bendruomenė sprendžia apie tai, kas čia darosi, tarsi tai vyktų JAV, Prancūzijoje ar Anglijoje

Visgi L.Kravčiukas pripažįsta, kad nėra aiškiaus atsakymo, kaip išspręsti esamą situaciją – nėra aišku, kas yra opozicijos vadovai. „Man buvo sudėtinga tai išsiaiškinti, kai organizavau apskritojo stalo diskusiją, ir iškilo klausimas: kas atstovaus Maidanui? Dabar nežinau dar labiau“, – rašo buvęs šalies vadovas.

Jis rašo, kad prieš siūlant bet kokius sprendimus reikia atsakyti į daugelį klausimų. „Kas yra Maidanas? Ar jie vieningi? Kokia jų pozicija? Ką žmonės iš Gruševskio siūlo? Kur valdžia turėtų nusileisti? O kur – ne?“, – rašo L.Kravčiukas pridurdamas, kad be šių atsakymų diskusija negalima.

Susirėmimai Kijeve
Susirėmimai Kijeve

„Mes neturime pamiršti ir tarptautinės dimensijos. Deja, iš mano patirties galiu pasakyti, kad tarptautinė bendruomenė nesupranta, kas vyksta Ukrainoje. Jie sprendžia apie situaciją iš žiniasklaidos ir keleto išorinių stebėtojų. Nežinodami psichologinių Ukrainos žmonių mentaliteto ypatybių, politinio vaizdo ir išvis – nežinodami Ukrainos. Jie sprendžia apie tai, kas čia darosi, tarsi tai vyktų JAV, Prancūzijoje ar Anglijoje...“, – rašo L.Kravčiukas.

Aš esu dėkingas „Berkut“ vyrams, kurie ten stovi. Jie turi atlaikyti milžinišką iššūkį: jie mušami, į juos mėtomi akmenys ir degantys skysčiai, o jie stovi ir kenčia.

„Mes esame visiškai kito mentaliteto žmonės. Mes neseniai ištrūkome iš Sovietų Sajungos, mes nesame pasiruošę staigiems šuoliams ir pokyčiams. Mes gyvename tarsi prie atamano: vieną dieną su išrinktu prezidentu, o kitą dieną sakome, kad jis ne toks ir elgiasi ne taip. Jau turėjome keturis – ir visi jie buvo “ne tokie„, kadangi žmonės iškart puola į politines abejones“, – rašo buvęs Ukrainos vadovas.

Jo teigimu, ukrainiečiai iš prigimties nėra paklusnūs tvarkai, įstatymams, disciplinai. „Pažiūrėkite, kas darosi Maidane. Tai yra įstatymų pažeidimai. Aš esu dėkingas “Berkut„ vyrams, kurie ten stovi. Jie turi atlaikyti milžinišką iššūkį: jie mušami, į juos mėtomi akmenys ir degantys skysčiai, o jie stovi ir kenčia. Nedaug yra šalių, kurioje kariai taip kentėtų panašioje situacijoje“, – teigia L.Kravčiukas.

„Mes – ypatingi žmonės, ir į tai turi būti atsižvelgta šiuo atveju. Vakarų diplomatai ir visa šalis turi tai suprasti ir vertinti įvykius turėdami tai galvoje. Visi turi žvelgti į procesus giliau – Ukrainos politikai, piliečiai ir mūsų tarptautiniai partneriai“, – komentarą baigia buvęs Ukrainos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius