Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs Vladimiro Putino padėjėjas: „Kitas Rusijos taikinys – Baltarusija“

Vilniuje vykstančiame Laisvos Rusijos forume aptarta Vladimiro Putino režimo politika tarptautinio saugumo kontekste. Pagrindiniu klausimu tapo karinė agresija ir galimas plataus masto konflikto provokavimas.
Andrejus Ilarionovas
Andrejus Ilarionovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Politologė Lilija Ševcova pabrėžė, kad šioje diskusijoje turėtų dalyvauti ir neseniai Rusiją palikęs politologas Andrejus Piontkovskis. Jos teigimu, tai vienas iš pavyzdžių, kaip režimo valdomą Rusiją priversti palikti jį kritikuojantys intelektualai.

„Kremlius bando skaldyti Europą, naudodamasis PEGIDA Vokietijoje, Orbanu Vengrijoje. Kokie dabar Putino tikslai? Išvengti sankcijų, parodyti, koks silpnas yra Obama, Cameronas“, – sakė L.Ševcova.

„Tai ne konfrontacija, tai gąsdinimo politika. Tai bandymas bauginti NATO“, – kalbėdama apie įvarius karinius incidentus sakė politologė. „Sirijos susitarimai taip pat Rusijoje suprantami. Putinas apžaidė Vakarus, Putinas laimėjo prieš Vakarus“, – sakė ji.

Andrejus Ilarionovas, kalbėdamas apie galimą naują Rusijos smūgį priminė 2008 metus Gruzijoje, kai tuometinė JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ragino Michailą Saakašvilį susilaikyti nuo bet kokių veiksmų.

„Pamename, kuo tai baigėsi“, – konstatavo A.Ilarionovas, teigdamas, kad panašiai dabar elgiamės ir mes. „Saakašvilis tuomet perspėjo, kad kitu taikiniu gali tapti Krymas. Tuomet tuo netikėjo nei Vakarai, nei dalis Ukrainos politikų“, – priminė jis.

A.Ilarionovas priminė Vakaruose skambėjusius retorinius klausimus, kas norėtų mirti gindamas kaimynines Rusijos valstybes. „Jei klausiate manęs, kur gali būti kitas smūgis, manyčiau, kad tai gali būti Baltarusija“, – sakė jis.

Politologas Vytis Jurkonis suabejojo buvusio V.Putino padėjėjo svarstymais, primindamas, kad Baltarusija naudingesnė Kremliui kaip lengvai į savo pusę palenkiama partnerė.

„ES visada bus už minkštąją galią, o ne agresyvius galios žaidimus“, – sakė V.Jurkonis.

„Baltarusijai panaikintos sankcijos? Taip. Ar kas pasikeitė žmogaus teisių srityje? Ne. Jei mes negalime paveikti tokios valstybės kaip Baltarusijai, tai kaip tokiomis priemonėmis įtikinsime Kremlių?“, – retoriškai klausė jis.

Vokietijos istorikas, politologas Andreasas Umlandas teigė, kad Adolfo Hitlerio ir Vladimiro Putino palyginimai nėra tinkami. „Hitleris norėjo perkurti pasaulį, o Putinas, geriausiu atveju, yra restauratorius. Jo interesai žymiai menkesni“, – teigė jis.

„Jie kartais net patys žaidžia fašistus, grasindami pasauliui Trečiuoju pasauliniu karu, bet tai tėra tik bandymas įbauginti, laimėti sau laiko“, – teigė A.Umlandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius