Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvęs vokiečių URM vadovas: „Užmirškime apie Europos Sąjungą, sudarytą iš 27 narių“

Europos Sąjunga, turėdama 27 nares, yra nepajėgi susitarti dėl reikalingų reformų, tad atėjo laikas pagalvoti apie mažesnės šalių grupės sudarymą, kad būtų galima siekti tikslo, kol dar ne vėlu, sakė buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris.
Joschka Fischeris
Joschka Fischeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Užmirškime apie Europos Sąjungą, sudarytą iš 27 narių, deja, – sakė J.Fischeris interviu vokiečių savaitraščiui „Die Zeit“. – Aš tiesiog neįsivaizduoju, kaip tos 27 šalys kada nors pradėtų prasmingas reformas“.

1998-2005 metais būdamas užsienio reikalų ministro poste J.Fischeris buvo stiprus Europos (bendrijos) propaguotojas; dabar jis sako, kad Europos Sąjungai šiuo metu iškilo grėsmė dėl euro zonos skolinimosi krizės; jis taip pat kritikuoja Vokietijos vadovus nesugebėjimu vadovauti.

„Turime blogiausią Vokietijos vyriausybę nuo 1949-ųjų“, – pažymėjo jis, bet pridūrė, kad Vokietija yra pakankamai stipri, kad su tuo susidorotų.

„Turime būti atidūs, kad neprarastume Europos“, – sakė J.Fischeris.

„Šiuo metu esama didelio pavojaus, jog tai įvyks. Žemynas išgyvens be euro, bet jis, vis dėlto, bus žlugęs kaip politinis ir kultūrinis projektas”, – tęsė jis.

Aš tiesiog neįsivaizduoju, kaip tos 27 šalys kada nors pradėtų prasmingas reformas

Pasak J.Fischerio, 17 euro zonos šalių „avangardas“ galėtų efektyviai perimti valdžią iš 27 valstybių. Anot jo, mažesnė grupė būtų glaudesnė, (sudarant ją) pagal Šengeno pasų ir bevizio režimo zonos Europos Sąjungoje pavyzdį.

„Ko dabar mums reikia – 10 punktų plano Europai, politinei sąjungai“, – nurodė J.Fischeris, pridurdamas, kad Europa artėja prie „pereinamosios sąjungos“ ateityje; joje turtingesnės šalys teiktų paramą mažiau klestinčioms.

„Visi, kas neigia tai, paprasčiausiai meluoja sau patiems“, – sakė J.Fischeris. Vis dėlto, dauguma vokiečių nepritaria bet kuriai sistemai, kurioje turtingesnės šalys būtų įpareigotos paremti skurdesnes šalis.

Pasak J.Fischerio, vertėtų apsvarstyto euro rūmų steigimo klausimą; tai būtų įstaiga, kurioje dalyvautų nacionalinių parlamentų vadovai.

Tuomet jiems tektų dviguba atsakomybė: ir nacionalinė, ir europinė. Sakė jis.

„Taigi, turintys balsą savo parlamentuose savo šalyse, jie turėtų balsą ir Europoje“, – pažymėjo J.Fischeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius