Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Buvęs Vokietijos antieuropinės partijos lyderis tapo ALFA pirmininku

Berndas Lucke, pasitraukęs iš savo įkurtos prieš eurą nusistačiusios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) dėl joje stiprėjančių „islamofobiškų ir ksenofobiškų“ nuotaikų, sekmadienį įsteigė naują euroskeptišką politinę jėgą.
Berndas Lucke
Berndas Lucke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

52 metų ekonomikos profesorius buvo išrinktas naujos partijos - „Sąjungos už pažangą ir naują pradžią“ (Allianz fur Fortschritt und Aufbruch - ALFA) - pirmininku per jos steigiamąjį suvažiavimą šalies centrinėje dalyje esančiame Kaselio mieste, kuriame dalyvavo 70 žmonių.

AfD daug mėnesių virė įnirtinga kova dėl valdžios tarp neoliberalaus partijos lyderio bei įkūrėjo B.Lucke ir ir 40-metės Frauke Petry iš konservatyviojo partijos sparno.

Liepos pradžioje AfD suvažiavime F.Petry buvo išrinkta naująja partijos pirmininke, o B.Lucke netrukus paskelbė, jog palieka savo įkurtą partiją.  

B.Lucke sprendimą trauktis iš AfD motyvavo tuo, kad partijoje stiprėja islamofobiškos ir ksenofobiškos nuotaikos.

Naująja AfD lydere išrinkta F.Petry pasisako už derybas su aniislamišku, antiimigraciniu judėjimu „Europiečiai patriotai prieš Vakarų islamizaciją“ (PEGIDA), kuris buvo įkurtas praėjusių metų pabaigoje rytinėje Saksonijos žemėje.

B.Lucke sakė, kad jo naujoji politinė jėga, be euroskeptiškos pozicijos gynimo, taip pat daug dėmesio skirs imigracijos problemoms, įskaitant piktnaudžiavimą prieglobsčio taisyklėmis.

„Migracijos politika mūsų šalyje yra problema“, - sekmadienį sakė B.Lucke, kurį citavo naujienų agentūra DPA. Tačiau jis pasmerkė savo buvusios partijos poslinkį į dešinę, kuris padėjo jai pasiekti tam tikrų laimėjimų vietos rinkimuose.

2013-ųjų pradžioje įkurta AfD pernai iškovojo septynias vietas rinkimuose į Europos Parlamentą, o vėliau jai pavyko prasimušti į penkių Vokietijos žemių   parlamentus.

B.Lucke tvirtina, kad apie 5 tūkst. žmonių jau pareiškė ketinimą prisijungti prie jo naujos politinės jėgos, kuri tikisi sėkmingo pasirodymo 2017 metais vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius