Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi Estijos švietimo ministrė apkaltinta grobstymu ir sukčiavimu

Estijos Valstybinė prokuratūra pirmadienį apkaltino buvusią švietimo ir mokslo ministrę Mailis Reps grobstymu ir sukčiavimu, pranešė prokuratūros spaudos tarnyba.
Mailis Reps
Mailis Reps / Postimees / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Estija Korupcija

Kaltinamajame akte sakoma, kad M.Reps grobstė, kai būdama ministrė skirdavo ministerijos darbuotojams užduotis, susijusias su jos vaikais. M.Reps taip pat kaltinama neteisėtu ministerijos degalų kortelės naudojimu ir išlaidų, susijusių su jos gimtadienio šventimu ministerijos patalpose, apmokėjimu.

Jai taip pat pateiktas kaltinimas sukčiavimu, susijęs su tuo, kad ministerija nupirko kavos aparatą M.Reps namams, dengė jos šeimos nario išlaidas skrydžiams, apmokėjo transporto ir apgyvendinimo išlaidas, susijusias su vienu laisvalaikio renginiu, taip pat M.Reps jubiliejaus šventimo restorane išlaidas.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad M.Reps ministerijos turtu padengė maždaug 7,5 tūkst. eurų asmeninių sąskaitų.

Kaip sakė valstybės prokuroras Denisas Tšasovskihas, kiekvienas valstybės tarnautojas privalo rūpintis, kad valstybės turtas būtų naudojamas pagal paskirtį.

„Visuomenė neturi taikstytis su švaistymu, juo labiau piktnaudžiavimu naudojantis valstybės turtu, [nes] tai kenkia valstybei vertinant turto aspektu [ir] tuo pačiu metu veikia viso valstybinio sektoriaus reputaciją bei patikimumą.

Galiojančios taisyklės yra pakankamai aiškios, kad būtų galima atskirti savo ir valstybinius poreikius, ir išvengti asmeninių išlaidų perkėlimo valstybei“, – pabrėžė jis.

„Teisinės normos galioja visiems, ir aukšta padėtis valstybės tarnybos hierarchijoje nesuteikia teisės savanaudiškai iškreipti šias normas – priešingai, ji susijusi su didesniais visuomenės lūkesčiais“, – sakė prokuroras.

Centrinės kriminalinės policijos kovos su korupcija biuro vadovas Atsas Kubarseppas sakė, kad policija tyrimą pradėjo remdamasi paskelbtu žiniasklaidos tyrimu.

Tyrimo metu „paaiškėjo, kad valstybės turtas nederamai naudotas ne kartą ir didesniu mastu, nei rašyta iš pradžių, todėl buvo pagrindo toliau tirti šį atvejį“, nurodė jis.

„Supratome, kad visuomenė nori gauti atsakymus, todėl tyrimą vykdėme kaip galėdami greičiau, tuo pačiu metu nuodugniai patikrindami naujas aplinkybes ir įrodymus“, – pridūrė A.Kubarseppas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius