Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi JAV valstybės sekretorė: Mittas Romney gali apsaugoti Ameriką nuo užsienio ir vidaus grėsmių

Buvusi JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice trečiadienį vadino respublikonų kandidatą į prezidentus Mittą Romney lyderiu, kuris gali apsaugoti Ameriką nuo užsienio ir vidaus grėsmių, esą išvešėjusių valdant prezidentui Barackui Obamai.
Condoleezza Rice
Condoleezza Rice / „Scanpix“ nuotr.

Buvusi JAV diplomatijos vadovė sakė, kad demokratų prezidentas išsižadėjo atsakomybės dėl pasaulinių krizių, kurioms reikėjo JAV lyderystės, ir kad naujausia tokia krizė yra Artimieji Rytai.

„Matėme, kad laisvės troškimas yra visuotinis, kai žmonės Artimuosiuose Rytuose sukyla jos gauti, – sakė C.Rice. – Vis dėlto Arabų pavasario pažadas yra apimtas netikrumo ir priešiškų kaimynų.“

Pasak jos, kitos užsienio politikos nesėkmės apima visą pasaulį, „nuo Izraelio iki Kolumbijos, nuo Lenkijos iki Filipinų“.

„Mittas Romney ir (jo kandidatas į viceprezidentus) Paulas Ryanas supranta šią tikrovę, – tęsė ji. – Mūsų gerovė namuose ir lyderystė užsienyje yra susijusios. Jie žino, ką daryti. Jie žino, kad mūsų draugai ir sąjungininkai privalo vėl pasitikėti mumis.“

C.Rice savo kalbą apie užsienio politiką pasakė Respublikonų partijos nacionaliniame suvažiavime Tampoje, kaip vienintelė figūra iš George'o W.Busho laikų, dalyvaujanti paskiriant M.Romney respublikonų kandidatu į prezidentus.

Ji teigė, kad M.Romney būtų gabus laisvojo pasaulio lyderis.

C.Rice per aštuonerius savo darbo G.W.Busho administracijoje metus, pirmiausia – patarėjos nacionalinio saugumo klausimais, o vėliau – valstybės sekretorės poste, garsėjo kaip griežtojo kurso atstovė.

Ji suvaidino svarbų vaidmenį formuojant JAV politiką Irako ir Afganistano atžvilgiu – dvi prieštaringai vertinamas ir nepopuliarias karines kampanijas, kurios dar ir dabar reikalauja didelių išlaidų ir dėl kurių pernelyg apkrautos pajėgos vis dar patiria didelių nuostolių.

Pasak C.Rice, nors M.Romney yra suinteresuotas taika, valdant jo administracijai tai bus „taika per stiprybę“.

G.W.Busho eros ir C.Rice vaidmens per JAV vadovaujamą karinę intervenciją į Iraką kritikai baiminasi, kad jos kalba gali pranašauti grįžimą prie karo kurstymo.

„Man neramu dėl respublikonų pasirinkimo perduoti tą mažą turimą nacionalinio saugumo platformą Condoleezzai Rice ir Johnui McCainui“, – sakė atsargos generolas majoras Paulas Eatonas iš nepelno užsienio politikos organizacijos „National Defense Network“ (NDN).

„Nors ir gerbiu sekretorės Rice talentus, Busho, (buvusio gynybos sekretoriaus Donaldo) Rumsfeldo ir Rice komanda padarė tai, ką laikau didžiausia per pastarąją pusę amžiaus JAV nacionalinio saugumo nesėkme, konkrečiai – pražūtingą sprendimą įsiveržti į Iraką be resursų ir pasitraukimo strategijos, kurių reikia atsakingai karinei kampanijai vykdyti“, – sakė jis.

„Romney šiandienos pasirinkimas permesti diskusiją apie užsienio politiką neokonservatyviems praėjusio dešimtmečio neapgalvotų saugumo katastrofų atstovams kelia didelį susirūpinimą kariškių bendruomenei“, – pažymėjo P.Eatonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius