Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi Rumunijos antikorupcinio biuro vadovė laimėjo bylą Europos teisme

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį paskelbė, kad Rumunija pažeidė buvusios šalies antikorupcinio biuro vadovės Lauros Codrutos Kovesi teisę į teisingą teismą ir teisę į žodžio laisvę.
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi / „Scanpix“/AP nuotr.

L.Codruta Kovesi iš Rumunijos nacionalinio kovos su korupcija departamento (DNA) vadovės pareigų buvo atleista 2018 metų liepą, jai patekus Rumunijos vyriausybės nemalonėn. Vėliau ji tapo pirmąja Europos Sąjungos vyriausiąja prokurore.

Prancūzijos Strasbūro mieste įsikūręs EŽTT vienbalsiai priimtoje nutartyje sako, kad „nebuvo jokio būdo“ L.Codrutai Kovesi teisme užginčyti savo atleidimą, o jos saviraiškos laisvė buvo pažeista todėl, kad ji buvo atleista už kritiką vyriausybės antikorupciniams įstatymams.

EŽTT taip pat nustatė, kad L.Codrutos Kovesi atleidimas galėjo turėti didelių padarinių Rumunijos teismų sistemai.

„Atrodė, kad jos skubotas pašalinimas pakirto patį teismų nepriklausomybės išlaikymo tikslą ir turėjo stabdyti jos ir kitų prokurorų bei teisėjų dalyvavimą viešuose debatuose dėl įstatyminių reformų, veikiančių teismus ir teismų nepriklausomumą“, – nurodė EŽTT.

Teismas nepriteisė L.Codrutai Kovesi jokios piniginės kompensacijos, nes ji jos neprašė.

L.Codruta Kovesi sakė, kad EŽTT nutarimas padės stiprinti teismų nepriklausomumą visame žemyne.

„Visi žinome, kad mano atleidimas buvo teismų sistemos bauginimo kampanijos dalis, bandant atgrasyti kovoti su korupcija, – rumunų televizijai „Realitatea Plus“ sakė L.Codruta Kovesi. – Šis EŽTT sprendimas stiprina visų Europos teisėjų pozicijas, apsaugodamas juos nuo savavališko politinio kišimosi.“

L.Codruta Kovesi penkerius metus vadovavo DNA ir pasiekė puikių rezultatų. Tarp asmenų, kuriems pareikšti kaltinimai, buvo 14 ministrų kabineto narių, 53 įstatymų leidėjai ir vienas europarlamentaras. Rumunijoje jos nušalinimas buvo laikomas politiniu kerštu už jos departamento sėkmingą darbą.

Jos atleidimas, kurį dabar jau nušalinta socialdemokratų vyriausybė inicijavo likus 10 mėnesių iki jos antros trejų metų kadencijos pabaigos 2019 metų gegužę, buvo plačiai kritikuojamas Rumunijoje ir užsienyje, ir tik pagerino L.Codrutos Kovesi reputaciją.

Prezidentas Klausas Iohannisas, kuris L.Codrutą Kovesi atleido nurodžius Rumunijos Konstituciniam Teismui, sakė, kad EŽTT sprendimas „negali likti be pasekmių“.

„Konstitucinio Teismo patikimumas, kurį per pastaruosius kelerius metus ir taip paveikė tam tikri prieštaringai vertinami sprendimai, dabar dar rimčiau supurtytas, – per televiziją sakė K.Iohannisas. – EŽTT sprendimas rodo mums, kad šią instituciją reikia reformuoti konstituciniu lygiu.“

2019 metų spalį L.Codruta Kovesi buvo paskirta vadovauti ES prokuratūrai, prie kurios prisidėjo 22 iš 27 bloko narių ir kuri turi pradėti dirbti 2020-ųjų lapkritį.

Pagrindinis jos uždavinys bus tirti sukčiavimą dėl ES fondų naudojimo ir kitus finansinius nusikaltimus. Tarp ES narių, neprisidėjusių prie Europos prokuratūros, yra Rumunija, Lenkija ir Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius