-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam CŽV vadovui už paslapčių nutekinimą skirta bauda ir dvejų metų lygtinis laikotarpis

Buvusiam JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovui Davidui Petraeusui ketvirtadienį buvo skirtas dvejų metų lygtinis laikotarpis ir 100 tūkst. dolerių bauda už įslaptintos informacijos atskleidimą savo meilužei, o ši nutartis žymėjo atomazgą dramatiškame procese, kurio taikiniu tapo žmogus, laikomas pakeitusiu karo Irake eigą.
Davidas Petraeusas
Davidas Petraeusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 CŽV

D.Petraeusas, daug apdovanojimų pelnęs keturių žvaigždučių generolas ir vienas labiausiai gerbiamų savo kartos kariuomenės vadų, padarė kaltės pripažinimo pareiškimą Šiaurės Karolinos teisme, tokiu būdu išvengdamas bylos nagrinėjimo, per kurį jam būtų reikėję atskleisti nepatogių detalių apie savo romaną ir slaptumo taisyklių pažeidimus.

Teisingumo departamentas anksčiau sakė, kad D.Petraeusas prisipažino perdavęs savo meilužei ir biografei Paulai Broadwell aštuonias „juodąsias knygas“ – savo dienoraščius, kuriuos jis rašė būdamas JAV pajėgų vadu Afganistane.

D.Petraeusas „prisipažino dėl įslaptintos informacijos neteisėto paėmimo ir pasilikimo, taip pat dėl melavimo FTB (Federaliniam tyrimų biurui) ir CŽV apie įslaptintos medžiagos laikymą ir tvarkymą“, – sakoma federalinės prokurorės pareigas laikinai einančios Jill Westmoreland Rose pranešime, paskelbtame patvirtinus nutartį.

Petraeusui skirtas dvejų metų lygtinis laikotarpis, taip pat nurodyta sumokėti 100 tūkst. dolerių baudą

„Petraeusui skirtas dvejų metų lygtinis laikotarpis, taip pat nurodyta sumokėti 100 tūkst. dolerių baudą“, – pridūrė ji.

Buvo tikimasi, kad generolas pripažins savo kaltę po to, kai pasirašys susitarimą su prokurorais.

Minėti dienoraščiai – 13x20 cm formato užrašų knygelės – suteikė medžiagos P.Broadwell knygai „Viskas įskaičiuota: generolo Deivido Petreuso pamokos“ (All In: The Education of General David Petraeus).

Tuose dienoraščiuose esama informacijos apie pajėgų vado darbotvarkę, konfidencialių užrašų, įvardijami su priedanga dirbantys pareigūnai, pateikiama detalių apie JAV žvalgybos gebėjimus, slaptų kodų, pastabų apie JAV nacionalinio saugumo tarybos posėdžius ir susitikimus su prezidentu Baracku Obama, sakoma teismo dokumentuose.

Juodosiose knygelėse esama „itin slaptos“ ir su nacionaline gynyba susijusios informacijos, pridūrė teismas.

Oficialus Gynybos departamento istorikas surinko įslaptintus dokumentus, kuriuos D.Petraeusas buvo sukaupęs tarnaudamas kariuomenėje, bet generolas niekada jam neperdavė minėtų dienoraščių, nors privalėjo tai padaryti.

Viename pokalbyje, kurį įrašė P.Broadwell, D.Petraeusas minėjo, kad laikė tuos dienoraščius savo daiktamaišyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius